eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bod Péter Ákos: kontrollálatlan folyamatok indultak be

Bod Péter Ákos szerint nincs kontroll alatt az államháztartás, és elképzelhető, hogy pótköltségvetésre lenne szükség. A Fidesz által kormányfő-jelöltnek javasolt közgazdász az InfoRádiónak azt mondta: nem kizárt, hogy a kamatok is megemelkednek majd.

Bod Péter Ákos szerint a rossz államháztartási adatok csak egy részét jelentik a problémának. Gond ugyanis az is, hogy megkérdőjeleződik: pontosan mit takarnak a számok - derült ki a közgazdász szavaiból, aki szerint mivel a magyar állami statisztikai rendszer nemzetközi megítélése nem jó, a szakemberek nemigen bíznak meg a számokban.

"Ha én azt elmondanám egy rádióműsorban, amit az Economist legutóbb írt, azt mondanák, hogy durván beszélek a fennálló kormányról. Korruptnak nevezi ugyanis a kormányt az Economist, és egészen elmarasztaló jelzőket használ a magyar államháztartásról" - jegyezte meg Bod Péter Ákos.

Baljós számok

A közgazdász szerint persze a számokkal is baj van: azt jelzik, hogy "az államháztartás nincs kontroll alatt, hogy olyan folyamatok indultak be, amiket valakinek meg kell állítani".

A forint gyengülése kapcsán Bod Péter Ákos rámutatott arra: önmagában az még nem jelent semmit, hogy gyengül a forint. A baj az, hogy nem erre rendezkedett be a gazdaság, és hogy ez nem egy tervezett, az exportot ösztönző stratégia következménye, hanem a pénzpiaci szereplők idegességének a jele.

A gazdasági szakember attól tart: az egyes elemzők által emlegetett 280 forintos euró még nem is a vége a forintgyengülésnek. Olyan trend bontakozik ugyanis ki, amelyben ugyan visszaerősödik a forint, mert a magyar kamatszint még mindig vonzó a befektetőknek, de az erősödést újabb gyengülés követi majd, és a korábbi szintre már nem fog tudni visszaerősödni a magyar fizetőeszköz.

Inkább pótköltségvetés kellene, mint ideiglenes megoldások

Lépni kell tehát az államháztartás rendbetétele felé, Bod Péter Ákos szerint azonban jobb lenne, ha ezt egy pótköltségvetés, és nem átcsoportosítások, vagy ideiglenes megoldások keretében tennék meg.

A szakértők nyilatkozataiból jól előre lehet jelezni a szükséges lépések irányát, "ami nem annyira világos most, az az, hogy meglesz-e a politikai szándék, és hogy a külvilág mennyi pihenési időt ad egy új kormányzat számára"- hangsúlyozta a közgazdász.

Időközben ugyanis a világgazdaságban zajlanak az események, és ha az amerikai kamatszint - az elemzői várakozásoknak megfelelően - felmegy 5 százalék fölé, akkor a magyar 6-7 százalékos kamatszint már nem is lesz annyira vonzó. Ez pedig a magyar kamatszint emelkedéséhez vezethet - figyelmeztetett Bod Péter Ákos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×