eur:
390.58
usd:
368.7
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Pexels.com

Kapiller Zoltán: már itt élnek a veszélyes kullancsok, és nincs százszázalékos védelem

A Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint fontos a megelőzésben kullancsveszélyes területek elkerülése, a kullancsriasztó szer használata és az állat szakszerű eltávolítása.

"A főváros környéki barlangokban telelő denevéreken lehet nagyon érdekes kullancsfajokat tanulmányozni. Ennek nemcsak tudományos, hanem járványtani jelentősége is van, mert ezek a kullancsfajok és szállítóik, a denevérek is felszínre hozhatnak közegészségügyi problémákat" – mondta az InfoRádióban Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

A szakértő szerint a denevérek körében is vannak kórokozók. Ilyen például a Bartonella, amely nagyon gyéríti az állományukat, és az embereket is veszélyezteti. Ha a denevérekről lepottyan az éjszakai repkedéskor a városban egy-egy kullancs, akkor az embert is megfertőzheti. A Bartonellózis a Lyme-kór mellett a másik fontos kórokozó család, ami megbetegedést okozhat.

Mint az Infostarton korábban írtuk, a kutatók afrikai kullancsokra bukkantak a Balaton nyugati térségében. Kapiller Zoltán kifejtette: az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, az Állatorvostudományi Egyetem és a madártani egyesület kutatói 540 madarat fogtak be a területen, javarészt nádiposzátát és barkóscinegét. A cinegén megtalálták a Hyalomma rufipes nevű kullancsot, és annak fejlődési alakjait, a lárvákat.

A szakértő szerint mindez azt igazolja, hogy ezek

a kullancsok már itt születtek, és terjeszthetik a krími-kongói vérzéses láz vírusát.

A kutató szerint szerencse, hogy a madarak beszorultak a nádasokba, és nem mennek a lakóövezetbe.

Kapiller Zoltán szerint magát a kórokozót megtalálták a bakonyi kullancsokban is, így az erdőmunkások fertőződtek kullancscsípéssel, és a krími-kongói vérzéses láz vírusával. A kutatók azonban nem értették, hogy miért nem betegedtek meg, később kiderült, hogy amiatt, mert egészséges életmódot folytattak: vitaminban gazdag ételeket ettek, és sok időt töltöttek a napon.

Az elmúlt hetven év alatt viszont változott a társadalmi mozgás. Ma már nagyon sok városlakó megy a Bakony egyes területeire nyaralni, és rájuk nézve ez a kórokozó veszélyt jelent,

hiszen ha valakinek nem edzett az immunrendszere, akkor megbetegítheti a vad kórokozó.

A szakértő szerint a védekezés módja a személyi védelem, tehát a kullancsveszélyes területekre nem szabad kimenni. Ha kirándulni, kertészkedni indulunk, le kell fújni magunkat kullancsriasztó szerrel. A társállatainkat is kezelni kell kullancs ellen, hogy ők se hozzák be a lakóövezetünkbe.

Kapiller Zoltán hozzátette: százszázalékos megelőzés nincs, ezért fel kell készülni a szakszerű kullancseltávolításra. Kiemelten fontos, hogy mindig szakszerűen, kullancskanállal távolítsák el az állatot, ugyanis már a kutatók megállapították, hogy az esetek döntő többségében a szakszerűtlen eltávolításkor fertőződnek az emberek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 08:05
×
×
×
×