INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

mobil

fém

jane goodall

követ egyesület

bíró imola

mobiltelefon

kampány

Két és fél tonna mobil gyűlt össze, de nincs megállás

Két és fél tonna mobil gyűlt össze, de nincs megállás

InfoRádió

Negyedik éve fut a Passzold vissza, Tesó! elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Az idei első kampányszakasz június 30-ig tart.

2018 óta mintegy 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefon gyűlt össze a Passzold vissza, Tesó! kampányban. A cél, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket gyűjtsék a résztvevők, hiszen a készülékekből akár tizenhétféle fémet lehet visszanyerni, például aranyat, ezüstöt, palládiumot vagy rezet.

Az egyik legnagyobb problémát szintén a mobiltelefonokhoz használt koltánérc bányászata okozza, amelyet Afrikában vagy Kongóban, veszélyeztetett fajok élőhelyén nyernek ki a földből. Bíró Imola, a KÖVET Egyesület kommunikációs vezetője az InfoRádióban bemutatta az úgynevezett „konfliktusos fémeket”. Közéjük sorolható például a koltánércből kinyert tantál nevű fém, de akár az ón vagy a volfrám is. Mint mondta, ezek bányászata amellett, hogy főemlősök természetes élőhelyét veszélyeztetik, a helyi közösségek érdekeit is fenyegetik. Ugyanis a felszíni bányászat sok esetben fegyveres őrök gyűrűjében,

rabszolga- és gyerekmunka keretében, középkori módszerekkel történik.

Bíró Imola a kampány részleteit ismertetve elmondta, hogy gyűjtőpontot bárki létesíthet, akár egy iskolában vagy irodában, akár egy tárasasházban is, nem kell hozzá más, csak egy gyűjtődoboz kihelyezése, illetve egy előzetes regisztráció a KÖVET Egyesület vagy a Jane Goodall Intézet internetes oldalán, ahol további érdekes háttéranyagok is találhatók, amit meg is küldenek a résztvevőknek.

A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például csimpánz-örökbefogadást, szakmai előadásokat és egyesületi próbatagságot.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Két és fél tonna mobil gyűlt össze, de nincs megállás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018