eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Minden ötödik magyar gyerek alkoholista családban nő fel

Ha már nagyon súlyos a szenvedélybetegség, minden az alkohol körül forog az érintett háztartásokban, a gyermekeket pedig súlyosan el is hanyagolhatják szüleik. Átlagosan minden magyar évi közel tíz liternyi tiszta szesznek megfelelő alkoholt fogyaszt.

Folyamatos bizonytalanságban nő fel az a négyszázezer magyar gyerek, akiknek családjában alkoholfüggő valamelyik szülő: kiszámíthatatlanná válhatnak a mindennapok, hiszen akár egy komoly mélypont után is következhet jobb időszak, de ezt nagy valószínűséggel mélyrepülés követi Frankó András, a Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybetegeket segítő szolgálatának vezetője szerint.

"Egy olyan családban, ahol nincs béke és harmónia, a családon belüli erőszak előfordulhat, és elő is fordul sok gyerekkel, bár vannak olyan alkoholbetegek, akik egyáltalán nem agresszívak"

- mondta el a szakember az InfoRádiónak. Sokan inkább kivonulnak a családból, nincsenek jelen, de ez az elhanyagolás, az érzelmi bizonytalanság is valamiféle bántalmazás.

Ezeknek a gyerekeknek nagyon nehéz egészséges felnőtté válniuk, nagy esélyük van a pszichés rendellenességekre, akár a szenvedélybetegségre magára is. "Sok megismételt kutatás igazolja, hogy

az érintett gyermekek harmada közel kerül a szenvedélybetegséghez vagy maga is szenvedélybeteg lesz

később. Ilyen értelemben ez családi örökség" - fogalmazott Frankó András. Fontosnak tartja ugyanakkor kiemelni, hogy az alkoholbeteg szülő nem bélyegez meg, jelöl ki utat egy életre: sokan épp a családi minta miatt tartják magukat távol az alkoholtól.

A szakember szerint az ellátórendszer észlelheti ugyan, hogy efféle probléma van egy családban, de amikorra ennek látványos jelei vannak, az már igencsak előrehaladott állapotot jelent. A társadalomban, a családokban és a szakmában is tabusított ráadásul ezeknek a gyerekeknek a helyzete. A szeretetszolgálatban épp ez ellen igyekeznek tenni: segíteni akarnak abban, hogy az érintettek ne vegyék magukra családok terhét és egészséges kapcsolatokat tudjanak kialakítani.

A gyerekkori segítségnyújtás jegyében már több mesekönyvet összeállítottak, amelyekben ilyen helyzetű főhősök történetei olvashatók,

illetve érintett szülőknek is készült kiadványuk "Szülő mindenek előtt. Szülő mindenek ellenére" címmel is. Arról, hogyan lehet ezekhez a kiadványokhoz hozzájutni, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a témának szentelt honlapján található információ.

Frankó András szerint sok a tennivaló még a téren már csak azért is, hogy társadalmi szinten beszédtémává válhasson az alkoholbeteg szülők és gyermekeik problémaköre. "Az alkoholbetegség is tabunak számít. Ha társadalmilag jutnánk el oda, hogy kimondjuk: ez rengeteg embernek okoz problémát és újratermeli saját magát, akkor lennénk elég intelligensek" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×