INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

perseidák

hullócsillag

csillagászat

programajánló

Meteor az égbolton a somoskői vár felett Salgótarjánból fotózva 2020. augusztus 11-én éjjel. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. A Perseidák az egyik legismertebb, sűrű csillaghullást előidéző meteorraj.

Csodás programok, klassz helyek a Perseidák megfigyelésére

Infostart

A nemzeti parkok egyedülálló, a csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzoló éjszakai programokat szerveznek. Most van a csillaghullás legerősebb időszaka.

Idén nyáron ezen a héten lehet majd megfigyelni Magyarországon a legtöbb hullócsillagot, a rajtagok augusztus 24-ig jelentkeznek. Eddig az esti esők és felhősödés nehezítette a megfigyelést, de a Hold fázisa sem túl szerencsés, elég erős a fénye ahhoz, hogy zavarja az észlelést (ilyenkor nem láthatók a halványabb meteorok, vagyis összességében kevesebb hullócsillagot lehet megfigyelni).

Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az InfoRádióban korábban elmondta: ez egy üstökös nagyon elnyúlt pályáján keringő porszemcsecsapat, amely ilyenkor ütközik bele a Föld légkörében. Szerencsés megfigyelő egy óra alatt néhány tucatnyit figyelhet meg. A Normafa vagy a Hármashatár-hegy megfigyelésre való kiszemelése csak köztes megoldás, a legjobb, ha a csillagos égbolt parkokat választják az érdeklődők.

Programok, megfigyelési helyek

A nemzeti parkok egyedülálló, a csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzoló éjszakai programokat szerveznek és az ő területeik között van több az ország legkevésbé fényszennyezett vidékei közül.

A Zselici Tájvédelmi Körzet mint Nemzetközi Csillagoségbolt-park mintegy 8300 hektáros védett, illetve fokozottan védett területén derült éjszakákon a zavaró nagyvárosi fényektől mentes csillagos égboltban gyönyörködhetnek a látogatók. Az itt található Zselici Csillagpark egyszerre mutatja be a csillagoségbolt-park és a somogyi erdő értékeit. A komplexum része többek között egy távcsőkupola, egy planetárium, a 25 méter magas kilátó, valamint öt szabadtéri információs és pihenőpont.

A Hortobágy az ország egyik legkevésbé fényszennyezett területe, itt akár több ezer csillag is látható éjszakánként, míg egy városban mindössze néhány tucat fénypont észlelhető. A Perseida meteorraj is nagyon jól megfigyelhető a puszta egén, például a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkból.

Egyedülálló élményt nyújt a Bakonybélben található Pannon Csillagda, amely Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma - írta az AM. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található, a létesítmény modern távcsőparkkal, planetáriummal, 3D Mars-mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, programokkal várja az a látogatókat nappal és éjszaka is.

A Bükki Csillagoségbolt-parkban is számos program keretében ismerhetik meg a látogatók a csillagos égboltot, emellett Répáshután megkezdődött egy egyedülálló csillagászati látogatóközpont, a Bükki Csillagda építése.

A nemzeti parkok és csillagdák programjai többnyire regisztrációhoz kötöttek, ezért előzetesen tájékozódni kell az adott nemzetipark-igazgatóság honlapján, közösségi felületein.

Számos további program megtalálható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján is.

Nyitókép: Meteor az égbolton a somoskői vár felett Salgótarjánból fotózva 2020. augusztus 11-én éjjel. A Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe (MTI/Komka Péter)
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018