eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Evolett, Lupitá, Bjárke, Narutó – s valahány név a naptárban

2019-ben is sok új utónevet engedélyezett az MTA Nyelvtudományi Intézete, de volt több szülői ötlet, amit visszadobott.

Egyes szülők kifejezetten különleges, ritka nevet szeretnének születendő gyermeküknek, mások hagyományos, ősmagyar nevet választanak. Sokan olyan név mellett teszik le a voksukat, amely külföldön is könnyen érthető – például Dávid, Hanna vagy Kevin –, megint mások a nagyszülő után nevezik el gyermeküket. Az utóbbi években igen népszerű színész, közéleti személyiségek nevét adni keresztnévként. Ilyen lehet a Denerisz, Bájron vagy a Zejnep. De gyakori a bibliai vagy mitológiai név – Jákob, Máté, Mirjám – választása is.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján megtalálható a hivatalos névlista, melyen nyomon tudjuk követni mindazokat a neveket, amelyeket az intézet 1997 óta bárki számára anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített, állampolgárságra és nemzetiségre való tekintet nélkül. Az utónévjegyzék 2009 óta havonta frissül – írja a bama.hu.

Ha valaki mégis olyan nevet adna, amely nem található meg a listában, akkor a nevet hivatalos eljárásban engedélyeztetni kell. Majd nyelvész (névkutató, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista) szakemberekből álló utónévbizottság készít szakvéleményt a kérvényezett névről. Döntésüket több szempont alapján hozzák meg:

  • A kérvényezett utónevet minden esetben a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni, így Maya helyett Maja, Gerald helyett Dzserald, Claudia helyett Klaudia név adható a kisbabának.
  • Fontos szempont az is, hogy a kérvényezett névről egyértelműen el lehessen dönteni, hogy női vagy férfiutónévről van-e szó.
  • Az ősmagyarnak tartott utóneveket csak akkor ajánlják bejegyzésre, ha hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható, hogy a nevet a középkorban személynévként használták.
  • A szakvélemény elkészítésekor a név jelentését is figyelembe veszik, így nem javasolják például a Nemél, Halaldi, Sánta keresztneveket.
  • Nem adható olyan név sem, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt.

Márkaneveket, művészneveket, családneveket sem támogatnak. A választások környékén például volt valaki, aki Fidesznek akarta volna elnevezni a kislányát. Ez nem ment át végül, mert márkanévnek értékelte a Nyelvtudományi Intézet – írja az Index.

Bekerült viszont jó pár új név is, 2020-ban például már lehet valaki hivatalosan is Verka, Kriszti vagy Böbe. Tovább bővültek az Anna-félék egy Annasárával és egy Annaszofival, de olyan egzotikusabb nevek is bekerültek, mint a Lupitá. Engedélyezték a szanszkrit eredetű Nandinit és Padmát is, vagy épp egyebek mellett a szláv Ljubát és a Daliborkát is.

A férfiaknál bejött például a skandináv Baldur, a japán Narutó és vietnámi Kien is. De angol eredetű nevekkel is erősítettünk, sorakozhatnak már a Parkerek, Emettek vagy Terencek is. Lehet már Raúl is a gyerek. Elég sok héber eredetű név is felbukkan, így például a Hebron, a Mordeháj vagy a Fineás. Ha valaki szlávosabb nevet szeretne a kisfiának, akkor szabadon választhatja már a Zlatkót, a Dárkót vagy épp a Sztefánt.

A 2020-ban engedélyezett új utónevek

Női Férfi
Amana Ágas
Anisza Alieu
Annasára Alperen
Annaszofi Amar
Arlena Árav
Aurora Arif
Avani Baldur
Boni Berger
Böbe Bjárke
Brianna Csemen
Daliborka Dárkó
Deodáta Dijár
Didra Dotán
Donja Efe
Dvora Éhúd
Dzsenisz Ékám
Egres Eliáb
Elanor Emett
Elida Fineás
Emerina Gerd
Estike Gernot
Evolett Góvardhan
Gália Hebron
Hébé Idrisz
Hürrem Iláj
Ilna Ildár
Ira Kien
Jara Kieran
Jonna Lior
Katalea Manaén
Keikó Mikáél
Kriszti Mordeháj
Krisztin Nága
Krizia Narutó
Lagerta Naszír
Lemna Nátániel
Lenor Norm
Lilibet Obed
Lítia Omer
Ljuba Óren
Lóisz Őze
Lorabella Parker
Lupitá Rajnáld
Meike Raúl
Nadina Rollan
Nala Romed
Nandini Sztefán
Nazli Terenc
Néle Timó
Névia Topoly
Norena Trevor
Núria Zafer
Padma Zenobiusz
Pippa Zenon
Polla Zlatkó
Ragna Zohár
Reni
Róz
Sina
Szerah
Szimin
Sznezsana
Szofiána
Szohéila
Verka
Zamina
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×