eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Azt már tudjuk, milyen új neveket adhatunk idén - most kiderült, miket nem

Magyarországon mostantól akár élhet ember Őze Őze névvel, Szabó Szabóval azonban nem.

Minden évben nevetés, illetve meghökkenés tárgya, milyen neveket adnának és adnak is gyermeküknek a magyar szülők, rendre bővül ezért az utónévkönyv. Hogy mi ennek a folyamata és a döntnökök hogyan ítélik meg, hogy átmenjen-e egy-egy igény a szűrőn, arról beszélt a Vehír.hu portálon Parapatics Andrea nyelvész, a Pannon Egyetem oktatója.

Mint elmondta, az MTA Nyelvtudományi Intézetének létezik egy öt fős úgynevezett Utónévbizottsága, akik meghatározott szempontok alapján dolgoznak. A bizottságban van névkutató, pszicholingvista, nyelvtörténész és szociolingvista is.

Ami nem képezheti vita tárgyát: két keresztnév adható legfeljebb, a nemnek megfelelő, a nevet az európai névkultúrába való illeszkedés határozza meg; a virágneveket a Jácint kivételével például női névként lehet adni vagy bejegyezni. Ami még irányadó, hogy külföldi neveknél a magyar ejtésmód számít, így lehet valaki például Dzsenisz.

Ami aztán már kicsit vitásabb lehet, de fontos szempont, hogy ne jelentsen hátrányt a viselőre később - például ne jelentsék fel a szülőket miatta: márkanév vagy családnév ezért nem igazán megy át.

Az Őze nevet viszont most elfogadták utónévként,

mert a középkorban egyelemű személynévként is használták, erre van bizonyíték is. Ugyanígy van a földrajzi nevekkel, ha van olyan, amely egyelemű személynévként használatban volt, mehet (pl.: Apaj).

Előfordul olyan is, hogy egy férfinévnek lesz egy női párja: a Magyaroroszágon eddig is létező Brájen névnek idén már a női párját is elfogadták, vagyis a Briannát. Egyébként kelta eredetű, jelentése pedig szilárd, erős. Az idegen eredetű nevekről általában elmondható, hogy

a pozitív jelentésűeket fogadják el, így például az arab eredetű Amar nevet, ami halhatatlant jelent, vagy a török eredetű Hürremet, aminek a jelentése vidám, boldog.

A többszörösen becéző formák kizáró okok lehetnek, így például a Katácskát is elutasították, a Verkát és a Böbét viszont elfogadták.

Irodalmi vagy művészeti alkotásokban szereplő fantázianeveket is elfogadnak akkor, ha beilleszthető névkultúránkba és ha nem pejoratív. Idegen eredetű nevet akkor javasolnak, ha külföldön már önálló személynévként használják. A Lóisz név idén már adható például, mert egyébként görög eredetű, és a Bibliában is előfordul.

A szakember felhívja a figyelmet, hogy a különleges nevű emberek hajlamosabbak deviáns viselkedésükre, hiszen őket a nevük miatt sokat bántják.

És végül néhány női név, ami mehet, illetve, ami nem:

  • Egres, Lóisz, Brianna, Boni, Emerina, Hébé, Pippa, Nandini
  • Aylin, Rába, Tibina, Mézy, Samsara, Pink.

Férfiak:

  • Arif, Dotán, Ildár, Timó, Őze, Terenc, Csemen, Lior
  • Oliwer, Mex, Triszmegisztosz, Dudi, Zöd
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×