eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Wikipédia

Elbúcsúzott a világ egy legendás repülőtől

Megtette utolsó útját a világ utolsó, kereskedelmi forgalomban használt, utasszállító Boeing 727-ese, kivonta háromhajtóműves keskenytörzsű gépeit az Iran Aseman Airlines.

A gép utoljára EP 851-es járatszámmal január 13-án, egy iráni belföldi útvonalon szállított utoljára fizető utasokat Záhedánból az ország fővárosába, Teheránba - írta az airportal.hu.

A légitársaságnál a négy 727-es több, mint két évtizedig üzemelt jelentősebb balesetek nélkül. A háromhajtóműves repülőgépeket még az Iránnal szemben bevezetett amerikai szankciók miatt bekövetkezett alkatrészhiány mellett is repülőképes állapotban tudták tartani. A cég azonban tavaly úgy döntött, megválik a mára végleg kiöregedett és elavult típustól.

Legendás háromhajtóműves

A 727-est az amerikai Boeing repülőgépgyártó fejlesztette ki az 1960-as évek elejére. A prototípus 1963 február 9-én hajtotta végre első repülését, három Pratt & Whitney JT8D sugárhajtóművel felszerelve, ez a típus későbbi sorozat gyártása alatt szinte változatlan maradt.

Az alig egy éves, sikeresen zárult tesztprogramot követően a 727-100-as 1964 február 1-én kereskedelmi forgalomba is állt az Eastern Airlines színeiben.

A típus az egész világon népszerűnek számított,

az USA-ban akkoriban az összes, viszonylag nagy piaci részesedést birtokló légitársaság, például a United Airlines, az American Airlines, és a Delta mellett az azóta megszűnt Pan American World Airways és a Trans World Airlines is vásárolt belőle.

Európában magán és állami kézben lévő légitársaságok flottájában is megjelent, a Lufthansa, Air France, Alitalia és Iberia példáját követve forgalomba állította az akkor szovjetbarát politikát folytató ország, Jugoszlávia állami légicége, a JAT is.

Az 1800 feletti példányszámban legyártott típust leginkább az 1980-as és 90-es években elterjedt modernebb, kevesebb hajózó személyzeti tagot igénylő típusok szorították ki, mint az európai Airbus A300, a rövidebb útvonalakon pedig a Boeing egy másik típusa, a kéthajtóműves 737-család jelentette a modernizációt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×