eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ki a tévével a gyerekszobából!

Egészségtelenebb életmódot folytatnak és rosszabbul tanulnak azok a tizenévesek, akikknek televízió van a hálószobájukban. Amerikai kutatók szerint ez a megállapítás különösen az idősebbekre vonatkozik.

A minnesotai egytem közel 800 15 és 18 év közötti tizenévest kérdezett meg tévézési szokásairól. A válaszadók majd kétharmada azt mondta, hogy a hálószobájában is van televízió. Nem meglepő módon ezek a fiatalok sokat is tévéznek: hetente 4-5 órát töltenek a doboz előtt. Egy igen népes csoportjuk napi öt óránál többet is tévézik - kétszer annyit, mint azok, akiknek nincs televízió a szobájukban.

A tévétulajdonos tinik közül a lányok feleannyi testmozgást végeznek, mint televízóval nem rendelkező társaik, kevesebb zöldséget esznek, ritkábban étkeznek együtt a családjukkal és több cukortartalmú szénsavas üdítőt fogyasztanak.

A fiúk esetében a tévével rendelkezők tanulmányi eredményei is rosszabbak, és ők is ritkábban vacsoráznak együtt a családdal, vagy fogyasztanak gyümölcsöt.

A szülők sem állnak ellen a kísértésnek

A szülők jobban teszik, ha ellenállnak a kísértésnek, hogy az új nagyképernyős tévé után a régi, kisebb modellt odaadják a gyereknek - mondta Dahelie Barr-Anderson, a tanulmány egyik szerzője.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia is a tévék eltávolítására ösztönzi a szükőket. A szervezet saját tanulmánya szerint a fiúk közül többnek van készüléke, mint a lányoknak, és a szegényebb családban élő tinikre inkább jellemző a saját készülék, mint a gazdagabb családok gyerekeire.

A tévék etnikai csoport szerinti megoszlása is megegyezik a jóléti ranglétrán elfoglalt hellyel: míg a fekete tinik 82 százalékának van tévéje, addig a latinók közül csak 66, a fehérek közül 60 és az ázsiaiak közül 39 százalék rendelkezik saját tévével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×