eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Cápák, tigrisek, mahagónik veszélyben

A veszélyeztetett fajok kereskedelmével foglalkozó világtalálkozó előtt a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet egy tízes listát állított össze azokból a fajokból, amelyek fennmaradását leginkább veszélyezteti a velük való kereskedelem.

A listán azok a fajok szerepelnek, amelyeket a kihalás szélére sodort a velük való kereskedelem.

A WWF Magyarország TRAFFIC programvezetője azt mondta: a legtöbb fajt a húsáért vadásszák, illetve halásszák, de van, hogy kultikus tárgyat készítenek valamelyik szervből, és az is gyakran előfordul, hogy gyógyszerek, gyógyhatásúnak vélt készítmények előállításához használják fel valamely részüket.

Emléktárgy, fegyver

Kecse-Nagy Katalin hozzátette: a heringcápát és a tüskéscápát ízletes húsa miatt halászták túl, a fűrészhal egyes részeit szintén megeszik, míg más részeit azonban a gyógyászatban használják vagy emléktárgyat, fegyvert készítenek belőlük.

Az európai angolna is a legveszélyeztetettebb fajok között van, mert bár nagyon elterjedt volt Európában a tengerben és az édesvizekben is, a jelentős nemzetközi igény miatt mára túlhalászták, és nagymértékben megfogyatkozott az állománya.

Valódi mahagóni

Az egyetlen növény a listán a valódi mahagóni, amely az egyik legértékesebb dél- és közép-amerikai fafaj. Peru például még mindig nagykereskedelmi mennyiségben exportálja.

Kecse-Nagy Katalin elmondta: jellemzően a fejlődő, elmaradt országokból, térségekből viszik, gyakran illegálisan a fejlettebb országokba ezeket a veszélyeztetett fajokat.

A Washingtoni Egyezményt aláíró országok többségi döntéssel akár kereskedelmi korlátozásokat is elrendelhetnek egy-egy országgal szemben, hogy egy-egy veszélyeztetett faj ne kerülhessen kereskedelmi forgalomba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×