eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nemsokára munkába áll az első sörelem

Az ausztrál Foster's sörgyár tudósok segítségével fejleszti a "sörelemet", az eszközt, amely a sörfőzés melléktermékeiből tiszta vizet és elektromos energiát állít elő.

Új technológiát dolgoztak ki a tudósok a sörfőzés folyamatából visszamaradt víz felhasználására: ezentúl cukorlebontó baktériumok segítségével energiát állítanak elő belőle.

A módszert kifejlesztő queenslandi egyetem 140 ezer ausztrál dollárt (több mint 21 millió forintot) kapott az államtól, a projekt finanszírozására.

Az új akkumulátort a Foster's sörgyár Brisbane melletti üzemében üzemelik majd be.

A technológia lényege, hogy a felhasznált baktériumok olyan, vízben oldódó, a sörfőzés közben keletkező hulladékokat bontanak le, mint a cukor, az alkohol és a keményítő, a folyamat végén pedig tiszta víz és elektromos energia keletkezik.

A becslések szerint a módszerrel két kilowattnyi áram állítható elő, amely egy átlagos háztartás igényeit fedezi.

"Nem termel majd óriási mennyiségű energiát, főleg a visszamaradt víz megtisztítására szolgál, ehhez pluszként jön még az elektromosság" - mondta a téma szakértője, Jörg Keller.

A technológiát, amely többek között az élelmiszer- és az italgyártás más területein is felhasználható, hamarosan szabadalmaztathatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×