eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Hosszú időre hűvösre kerülnek a nizzai terrortámadás segítői

A párizsi különleges esküdtszék 18 év szabadságvesztésre ítélte a dél-franciaországi Nizzában nyolc évvel ezelőtt 86 áldozatot és több mint 450 sebesültet követelő gázolásos terrortámadás két fő vádlottját a fellebbviteli perben.

A 48 éves Mohamed Ghraiebet, egy francia-tunéziai szállodai recepcióst és a 44 éves Chokri Chafroudot, egy hajléktalan tunéziai illegális bevándorlót terrorista bűnszövetkezet vádjával ítélték el csütörtök este, amiért "logisztikai és ideológiai segítséget" nyújtottak a terrortámadást végrehajtó iszlamista merénylőnek, a tunéziai származású Mohamed Lahouaiej-Bouhlelnek.

A két gyanúsítottat az elsőfokú perben 2022 decemberében is 18 év szabadságvesztésre ítélték. Első fokon az ügyész 15 év börtönbüntetést kért a két férfira, másodfokon viszont a maximálisan kiszabható 20 év szabadságvesztést. A két vádlott ügyvédei viszont azzal érveltek, hogy a vád "fantazmagóriákon" és "feltételezéseken" alapul, ezért felmentésért folyamodtak.

Egyik vádlott sem iszlamista, s a ügyészség nem tekintette őket tettestársaknak.

A merénylő barátja, Mohamed Ghraieb a támadás másnapján önként jelentkezett a rendőrségen, 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték. Őt azzal vádolták, hogy segített az elkövetőnek a fegyverek beszerzésében és a támadáshoz használt kamion kibérlésében, jóllehet arra nincs bizonyíték, hogy tudomása volt a merénylettervről. A terrorista másik barátját, Chokri Chafroudot is hasonló indokkal ítélték el.

A perben mindketten tagadták, hogy segítettek a fegyverek beszerzésében, s azt is, hogy részt vettek a teherautó kibérlésében. Néhány nappal a támadás előtt Mohamed Lahouaiej-Bouhlel külön-külön megmutatta a kamiont a két férfinak, de a támadás helyszínének előzetes bejárásában a teherautóval nem vettek részt - ismerte el a vádhatóság.

Chokri Chafroud 2015-ben Nizzában ismerte meg a merénylőt, majd 2016 elején visszatért Tunéziába, ahonnan obszcén és erőszakos tartalmú üzeneteket küldött Mohamed Lahouaiej-Bouhlelnek. Három hónappal a merénylet előtt az egyikben egy gázolásra buzdította. Az ügyészség szerint ez inspirálhatta az iszlamista támadót a módszere kiválasztásában.

A másik vádlottról, Mohamed Ghraiebről az ügyészség azt feltételezi, hogy neki köszönhetően radikalizálódott a terrorista.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015. január 7-én elkövetett merényletet követően ugyanis egy, a támadást éltető üzenetet küldött Mohamed Lahouaiej-Bouhlelnek. Az elsőfokú perben Mohamed Ghraieb tagadta, hogy ő írta a gyűlöletkeltő SMS-t, a fellebbviteli perben viszont elismerte, de kijelentette, hogy szégyelli magát miatta.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy 19 tonnás teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal, s nem is fogadott hűséget az Iszlám Államnak.

A támadásban 86-an vesztették életüket, köztük 15 kiskorú, az áldozatok közül 33-an külföldiek voltak, tíz ország állampolgárai.

A nizzai volt a második legvéresebb franciaországi merénylet a 2015. november 13-i párizsi terrortámadás után, de a legtöbb áldozatot követelő azok közül, amelyeket egyetlen ember hajtott végre.

A nyomozás szerint a kamaszkorában kétszer is öngyilkossági kísérletet végrehajtó, rendkívül erőszakos és perverz Mohamed Lahouaiej-Bouhlel feltételezhetően személyiségzavaros volt, feleségét rendszeresen szadista módon bántalmazta, ezért többször is indult ellene rendőrségi eljárás. Kicsapongó élete volt, alkoholizált és prostituáltakat látogatott, nem volt vallásgyakorló, nem tartották nyilván iszlamistaként. A hatóságok azt állapították meg, hogy Mohamed Lahouaiej-Bouhlel csak a támadást megelőző hetekben kezdett komolyabb érdeklődést mutatni a radikális, dzsihadista mozgalmak iránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×