INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Kódolt üzenet a Da Vinci-kód perének ítéletében is

Infostart / InfoRádió
A Da Vinci-kód című világsikerű regényhez kapcsolódó plágium-per londoni bírája úgy tűnik maga is kedvet kapott a kód íráshoz. Az egyik ügyvéd ugyanis felfedezte, hogy egy kódolt üzenetet tartalmaz az írásos ítélet.

Az ítélet legkülönbözőbb bekezdéseinek legkülönbözőbb szavaiban helyenként található egy-egy dőlt betű. Ez akár elírásnak is nézhető, ám az Olswang ügyvédi iroda egyik szemfüles munkatársa, Dan Tench máshogy gondolja: "Még nem tudjuk mit jelent, de dolgozunk rajta."

Az ügyvéd gyanúját megerősítette maga Peter Smith bíró is, úgy fogalmazott: "egy kicsit többről van szó, mint elírásról". A bíró azt is elárulta, hogy a fejtörőhöz az ítélet 52. paragrafusa a kulcs.

Az első kilenc dőlt betű a Smith Code, vagyis a Smith-kód szavakat adja ki, a többi azonban egyelőre rejtély. Egy olyan rejtély, amelyet mostanra már legalább egy ország próbál megfejteni.

A Dan Brown ellen plágium vádjával indított per újabb, váratlan fordulatának mindenesetre örülhet a szerző, hiszen újabb publicitást jelent hetekkel a könyv filmváltozatának bemutatása előtt.

Az ítéletben egyébként Smith bíró elutasította két amerikai történész azon állítását, miszerint Dan Brown az ő könyvükből, A Szent Vér és a Szent Grálból lopta volna világsikerű regénye központi szálát.

A címlapról ajánljuk