eur:
392.9
usd:
366.73
bux:
66196.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Anglia pusztulását hozhatja a madárinfluenza?

A hidegvérű angolok is kezdenek aggódni a madárinfluenza miatt, ugyanis a La Manche csatorna túlsó partján, Franciaországban, fertőzés gyanújával vizsgálnak egy elhullott vadkacsát. Egyesek nem attól tartanak, hogy a betegség idővel talán az emberre is átterjedhet, hanem attól félnek, hogy madárinfluenzát kapnak az ősi Tower várkastély egyik tornyában fészkelő hollók. A legenda szerint, ha kihalnak onnan ezek a nagy fekete madarak, az az ország pusztulását vonja maga után.

A vadkacsa, ami talán a világot veszélyeztető madár-náthától hullt el, Lyon közelében lelte halálát, ami Franciaország Angliától távol eső, dél-keleti részén van, és onnan nem repülnek vadmadarak Anglia felé, de hát soha nem lehet tudni... Az angolok, ha baromfit vásárolnak a boltban, mostanában mindig megkérdezik, brit eredetű-e a csirke, pulyka vagy a kacsa - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

Egyesek a Tower hollói miatt aggódnak. Ha ezek kipusztulnának, akkor vége az országnak - tartja a legenda. Aki Londonban járva megvásárolja a nem éppen olcsó belépőjegyet és ellátogat e hatalmas középkori várba, a Towerba, az nem csak a koronaékszereket nézheti meg, és a kivégzőhelyet, ahol oly sok összeesküvő nemes úr fejét ütötte le a bakó, - VIII. Henrik három feleségéről nem is beszélve - hanem a híres hollókat is.

Annak azonban, aki mostanában látogat el a brit fővárosba, kifejezetten keresnie kell az egyébként az udvaron élő hollókat. A madárinfluenza gyors európai terjedése miatt ugyanis a BBC tudósítása szerint külön madárházat építettek a különleges madaraknak a Tower egyik tornyában, és most elzártan tartják őket.

Négyszáz éves legenda

Úgy tartja a legenda III. Károly király uralkodása óta, tehát mintegy 400 éve, hogy legalább hat hollónak kell fészkelnie a Towerban. Jelenleg hét van, tehát az előírásos hat, no meg egy pót-holló. Nevük is van ezeknek a jókora, koromfekete és nem valami rokonszenves madaraknak, az egyik Cedric.

Minden nap nyershússal és vérbe áztatott madártáp-keksszel etetik őket. Hetente kapnak egy tojást, és időnként egy nyulat, szőröstül-bőröstül, mert a szőr jót tesz az emésztésüknek.

Miért nem repülnek el?

Egy-egy Tower-béli holló "talán felrepülne, messze szállna, hej de el van metszve szárnya". Az egyik szárnyukat megnyirbálják, ami nem árt nekik.

1981-ben egy holló huszonegy évi rabság után így is megszökött, utoljára egy kocsma tetején látták. A hollók soká élnek, a Towerben volt már 44 éves madár is, jelenleg 24 éves a legvénebb.

George, a kiállhatatlan


George viszont összeférhetetlen volt, csőrével vagdalta a többieket, így az állatkertnek ajándékozták. Csak a második világháború alatt esett vissza a Tower holló-állománya, a madarak nem bírták elviselni a közeli dokknegyed mindennapos bombázását.

Most béke van Európában, de járványok járják a világot, s van olyan babonás angol, aki jobban félti a Tower hollóit, mint akár önmagát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×