eur:
383.73
usd:
352.83
bux:
69279.1
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Anglia pusztulását hozhatja a madárinfluenza?

A hidegvérű angolok is kezdenek aggódni a madárinfluenza miatt, ugyanis a La Manche csatorna túlsó partján, Franciaországban, fertőzés gyanújával vizsgálnak egy elhullott vadkacsát. Egyesek nem attól tartanak, hogy a betegség idővel talán az emberre is átterjedhet, hanem attól félnek, hogy madárinfluenzát kapnak az ősi Tower várkastély egyik tornyában fészkelő hollók. A legenda szerint, ha kihalnak onnan ezek a nagy fekete madarak, az az ország pusztulását vonja maga után.

A vadkacsa, ami talán a világot veszélyeztető madár-náthától hullt el, Lyon közelében lelte halálát, ami Franciaország Angliától távol eső, dél-keleti részén van, és onnan nem repülnek vadmadarak Anglia felé, de hát soha nem lehet tudni... Az angolok, ha baromfit vásárolnak a boltban, mostanában mindig megkérdezik, brit eredetű-e a csirke, pulyka vagy a kacsa - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

Egyesek a Tower hollói miatt aggódnak. Ha ezek kipusztulnának, akkor vége az országnak - tartja a legenda. Aki Londonban járva megvásárolja a nem éppen olcsó belépőjegyet és ellátogat e hatalmas középkori várba, a Towerba, az nem csak a koronaékszereket nézheti meg, és a kivégzőhelyet, ahol oly sok összeesküvő nemes úr fejét ütötte le a bakó, - VIII. Henrik három feleségéről nem is beszélve - hanem a híres hollókat is.

Annak azonban, aki mostanában látogat el a brit fővárosba, kifejezetten keresnie kell az egyébként az udvaron élő hollókat. A madárinfluenza gyors európai terjedése miatt ugyanis a BBC tudósítása szerint külön madárházat építettek a különleges madaraknak a Tower egyik tornyában, és most elzártan tartják őket.

Négyszáz éves legenda

Úgy tartja a legenda III. Károly király uralkodása óta, tehát mintegy 400 éve, hogy legalább hat hollónak kell fészkelnie a Towerban. Jelenleg hét van, tehát az előírásos hat, no meg egy pót-holló. Nevük is van ezeknek a jókora, koromfekete és nem valami rokonszenves madaraknak, az egyik Cedric.

Minden nap nyershússal és vérbe áztatott madártáp-keksszel etetik őket. Hetente kapnak egy tojást, és időnként egy nyulat, szőröstül-bőröstül, mert a szőr jót tesz az emésztésüknek.

Miért nem repülnek el?

Egy-egy Tower-béli holló "talán felrepülne, messze szállna, hej de el van metszve szárnya". Az egyik szárnyukat megnyirbálják, ami nem árt nekik.

1981-ben egy holló huszonegy évi rabság után így is megszökött, utoljára egy kocsma tetején látták. A hollók soká élnek, a Towerben volt már 44 éves madár is, jelenleg 24 éves a legvénebb.

George, a kiállhatatlan


George viszont összeférhetetlen volt, csőrével vagdalta a többieket, így az állatkertnek ajándékozták. Csak a második világháború alatt esett vissza a Tower holló-állománya, a madarak nem bírták elviselni a közeli dokknegyed mindennapos bombázását.

Most béke van Európában, de járványok járják a világot, s van olyan babonás angol, aki jobban félti a Tower hollóit, mint akár önmagát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Francia katonák mennek Ukrajnába, a NATO átlépi az oroszok vörös vonalát - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Franciaország katonai kiképzőtiszteket küld Ukrajnába, első körben azért, hogy szemügyre vegyék az ország katonai képzési infrastruktúráját, vélhetően előkészítve ezzel egy hosszabb távú, nem harctéri küldetést. Lengyelország is mérlegeli ezt a lehetőséget, a balti államokhoz hasonlóan. A NATO támogatja az ukrán hadsereg által használt nyugati fegyverek Oroszország területe elleni használatát és az ezt tiltó korlátozás feloldását kérik a tagállamoktól, hasonlóan járt el a nap folyamán az Európai Unió is. Oroszország számára mindez egy vörös vonal átlépését jelenti. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×