eur:
368.22
usd:
344.39
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Anglia pusztulását hozhatja a madárinfluenza?

A hidegvérű angolok is kezdenek aggódni a madárinfluenza miatt, ugyanis a La Manche csatorna túlsó partján, Franciaországban, fertőzés gyanújával vizsgálnak egy elhullott vadkacsát. Egyesek nem attól tartanak, hogy a betegség idővel talán az emberre is átterjedhet, hanem attól félnek, hogy madárinfluenzát kapnak az ősi Tower várkastély egyik tornyában fészkelő hollók. A legenda szerint, ha kihalnak onnan ezek a nagy fekete madarak, az az ország pusztulását vonja maga után.

A vadkacsa, ami talán a világot veszélyeztető madár-náthától hullt el, Lyon közelében lelte halálát, ami Franciaország Angliától távol eső, dél-keleti részén van, és onnan nem repülnek vadmadarak Anglia felé, de hát soha nem lehet tudni... Az angolok, ha baromfit vásárolnak a boltban, mostanában mindig megkérdezik, brit eredetű-e a csirke, pulyka vagy a kacsa - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

Egyesek a Tower hollói miatt aggódnak. Ha ezek kipusztulnának, akkor vége az országnak - tartja a legenda. Aki Londonban járva megvásárolja a nem éppen olcsó belépőjegyet és ellátogat e hatalmas középkori várba, a Towerba, az nem csak a koronaékszereket nézheti meg, és a kivégzőhelyet, ahol oly sok összeesküvő nemes úr fejét ütötte le a bakó, - VIII. Henrik három feleségéről nem is beszélve - hanem a híres hollókat is.

Annak azonban, aki mostanában látogat el a brit fővárosba, kifejezetten keresnie kell az egyébként az udvaron élő hollókat. A madárinfluenza gyors európai terjedése miatt ugyanis a BBC tudósítása szerint külön madárházat építettek a különleges madaraknak a Tower egyik tornyában, és most elzártan tartják őket.

Négyszáz éves legenda

Úgy tartja a legenda III. Károly király uralkodása óta, tehát mintegy 400 éve, hogy legalább hat hollónak kell fészkelnie a Towerban. Jelenleg hét van, tehát az előírásos hat, no meg egy pót-holló. Nevük is van ezeknek a jókora, koromfekete és nem valami rokonszenves madaraknak, az egyik Cedric.

Minden nap nyershússal és vérbe áztatott madártáp-keksszel etetik őket. Hetente kapnak egy tojást, és időnként egy nyulat, szőröstül-bőröstül, mert a szőr jót tesz az emésztésüknek.

Miért nem repülnek el?

Egy-egy Tower-béli holló "talán felrepülne, messze szállna, hej de el van metszve szárnya". Az egyik szárnyukat megnyirbálják, ami nem árt nekik.

1981-ben egy holló huszonegy évi rabság után így is megszökött, utoljára egy kocsma tetején látták. A hollók soká élnek, a Towerben volt már 44 éves madár is, jelenleg 24 éves a legvénebb.

George, a kiállhatatlan


George viszont összeférhetetlen volt, csőrével vagdalta a többieket, így az állatkertnek ajándékozták. Csak a második világháború alatt esett vissza a Tower holló-állománya, a madarak nem bírták elviselni a közeli dokknegyed mindennapos bombázását.

Most béke van Európában, de járványok járják a világot, s van olyan babonás angol, aki jobban félti a Tower hollóit, mint akár önmagát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×