eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nemet mondott a magyar Országgyűlés az unión kívüli országok lobbitevékenységének szabályozására

Az elfogadott határozat szerint a harmadik országok nevében végzett érdekképviselet átláthatóságára vonatkozó uniós irányelv-tervezet sérti a szubszidiaritást.

Kedden megvétózta a magyar Országgyűlés az Európai Bizottság egyik irányelvének tervezetét, amely az unión kívüli országok lobbitevékenységét szabályozná.

Az Európai Ügyek Bizottságának fideszes tagja kedden előterjesztői expozéjában azt mondta a Parlamentben, hogy a harmadik országok nevében végzett érdekképviseletek átláthatóságát célzó uniós irányelv-tervezet sérti a szubszidiaritás elvét. Hörcsik Richárd hozzátette: az általuk kezdeményezett eljárás célja az, hogy

a nemzeti parlamentek megakadályozhassák, hogy az Európai Bizottság túllépje az átruházott hatásköreit.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára abszurdnak nevezte, hogy a brüsszeli bürokratáknak „hirtelen nagyon fontos lett az átláthatóság”, miközben a magyar szuverenitásvédelmi törvény kapcsán kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen.

A Fidesz vezérszónoka, Halász János szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal szigorúbban ellenőrzi a harmadik országok befolyásolási kísérleteit, ezért az Európai Bizottság „indokolatlanul akarja elvenni” a tagállamoktól a döntéshozatalt. Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője emlékeztetett:

tizenöt uniós tagországban van hatályban érdekképviseletet szabályozó törvény, így „a kérdés tagállami hatáskör”.

A DK-s Barkóczi Balázs viszont úgy véli, hogy a jelenleginél szigorúbb szabályozás csak a szerinte „orosz és kínai befolyás alatt álló” Fidesz érdekeit sértené. Az MSZP vezérszónoka, Harangozó Tamás pedig azt mondta, hogy az uniós szabályozás semmi mást nem ír elő, minthogy aki unión kívüli ország gazdasági érdekeiért lobbizik, „az legyen kedves kijönni a napra, regisztrálni magát és négy évig megőrizni tevékenységének dokumentumait”.

A jobbikos Dudás Róbert szerint a magyar kormány azért nem akarja elfogadni az uniós irányelvet, mert akkor meg kellene szüntetnie a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese úgy látja, a kormányzatnak a jelenleginél határozottabban kellene fellépnie a külföldi befolyással szemben.

A vitát követően az Országgyűlés 115 igen szavazattal, 44 nem ellenében és három tartózkodás mellett elfogadta a határozatot, amely szerint, a harmadik országok nevében végzett érdekképviselet átláthatóságára vonatkozó uniós irányelv-tervezet sérti a szubszidiaritást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×