eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Head shot close up young shocked woman looking at mobile phone screen, received bank debt notification. Stunned frustrated lady reading sms with unbelievable news on smartphone, making big eyes.
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Újra egy régi trükköt vetnek be a telefonos csalók – épp csak megcsörgetnek

Ezúttal Észak-Macedóniából próbálkoznak, ha onnan keresték, gondolkodjon el a visszahíváson.

Újra elindult a wangiri csalási módszer Magyarországon, a Pénzcentrum értesülései szerint most Észak-Macedóniából jelentkeznek a csalók.

Az angol nevén "one ring and cut" módszer lényege, nevéből eredően az, hogy a bűnöző "egyszer csenget, azután bontja a vonalat", a gyanútlan viszonthívó meg fizethet az emel díjas hívásért. Ezúttal a "+389" előhívószámról, azaz Észak-Macedóniából érkező hívásokkal igyekeznek rávenni a csalók a gyanútlan áldozatokat arra, hogy visszahívják a számot, ami viszont emelt díjas. Korábban is volt már precedens erre a csalási módszerre Magyarországon, akkor a Comore-szigetekről (+269-es előhívó) árasztották el ilyen kamuhívásokkal a magyar előfizetőket.

A wangiri (ami japánul annyit tesz: egyszer csörög és letesz) egy olyan csalási technika, amelyben a csalók nagy mennyiségű mobiltelefonszámon véletlenszerűen indítanak hívásokat. A hívások rövid ideig tartanak, így a címzett csak nem fogadott hívást lát telefonján. Ez arra ösztönzi őket, hogy visszahívják az ismeretlen számot, hiszen azt gondolhatják, hogy valódi telefonszám volt és csak megszakadt a vonal.

A wangiri csalások ellen többféleképpen is védekezhetünk. Elsődlegesen azt javasolják, hogy ha ismeretlen, külföldi hívószámot látunk telefonunkon, ne vegyük fel a hívást, hanem először ellenőrizzük az adott számot. Az interneten található adatbázisokban szerepelnek a már regisztrált veszélyes számok. Ha nem várunk hívást külföldről és olyan országból kerestek minket, ahol nincsenek ismerőseink vagy rokonaink, akkor a legbiztonságosabb, ha nem hívjuk vissza az adott számot. Érdemes le is tiltani ezeket a furcsa telefonszámokat, ezt bármelyik okostelefonban könnyedén meg tudjuk tenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×