eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Nem tetszik a cirkuszigazgató ötlete a fővárosi állatkertnek

Azt írták: a Biodóm nem cirkusz!

Az Állatkert elutasítja azt a felvetést, hogy területeket vonjanak el tőle, vagy megpróbálják valamilyen módon összekeverni az állatkerti és a cirkuszi funkciókat - ezt írta közleményében a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az intézmény a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának szerdai nyilatkozatára reagált. Fekete Péter az Indexnek beszélt arról, hogy ha nem épül új cirkuszépület, akkor opció lehet a jelenlegi felújítása, és a Biodóm területének bekapcsolása a a cirkusz működésébe. (A másik lehetőség, hogy új cirkusz épül a Nyugatihoz, és a mostani épületet megkapná az állatkert.)

A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban visszautasítja azt az ötletet, hogy az állatkerti és a cirkuszi funkciókat akár csak részben összevonják, összemossák, mint ahogyan azt is, hogy ismét visszatérjen az a korszak, amikor az Állatkert amúgy sem túl nagy területét újra és újra megcsonkították.

Hangsúlyozzák, hogy az állatkertek és a cirkuszok közötti különbségek miatt a nemzetközi állatkerti szakma, de a Fővárosi Állat- és Növénykert számára is elvi kérdés, hogy a két műfaj között semmiféle keveredés ne legyen. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA), amelynek a Fővárosi Állat- és Növénykert is tagja, nem is fogad a tagságába olyan intézményeket, ahol a tevékenység részeként cirkuszi elemek is megjelennek.

A Biodómot az Állatkert nem cirkusznak, hanem természeti élményközpontnak és afféle Noé bárkájának szánja

- írta közleményében Fővárosi Állat- és Növénykert.

Az már egy másik kérdés, hogy lesz-e egyáltalán Biodóm. A főváros közölte, hogy nincs forrása a beruházásra, amely most áll, de így is viszi a pénzt.

Legutóbb Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa beszélt arról az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy építkezésre már több mint 30 milliárd forintot költöttek, és még ennél is többe kerülne a befejezés. Úgy fogalmazott: "a lehetőség még itt van, csak egyre drágább lesz megvalósítani, és már prognosztizálni sem lehet, hogy egyébként, ha majd egyszer folytatódik az építése, mennyibe fog kerülni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×