eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Gordiuszi csomó átvágva? – Bioetanol lehet a szennyezett ukrán kukoricából

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara további lépéseket javasol az ukrán gabona okozta piaci zavarok kezelésére. Mint ismeretes, a kormány a napokban először az ukrán gabona, utána pedig több más ukrán termék behozatalát is megtiltotta június végéig, mert ezek az olcsó és néhány esetben káros hatóanyag-tartalmú élelmiszerek eladhatatlanná tették a magyar árukat. Ursula von der Leyen időközben új támogatást jelentett be, Nagy István pedig "törvényesítési" eredményekről beszélt.

Ki kell üríteni a gabonaraktárakat, mert 2 hónap múlva megkezdődik az őszi árpa, azt követően pedig az őszi búza betakarítása - mondta az InfoRádióban Zászlós Tibor, a fent említett kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, a most előállt helyzetet vizsgáló munkacsoport vezetője.

"Van az országban mikotoxinnal fertőzött kukorica, ennek az eladása vagy kivonása a rendszerből, hogy üres raktárak rendelkezésre álljanak a mintegy 60 nap múlva elkezdődő nyári aratásra, ez rendkívül fontos teendő. Emellett a veszélyforrások miatt a tárolókat át kell tekinteni, minősíteni kell egészségügyi szempontból, és ami nem felel meg a követelményeknek, ott nyilvánvalóan a takarmányozást, illetve a feldolgozást meg kell tiltani, ki kell vonni a terményt a tárolókból" - részletezte Zászlós Tibor.

Szerinte a magyar termelő gabonájának, amely egészséges és tápláló, kell, hogy legyen raktára.

Az agrárkamara szerint a másik sürgető feladat a tranzitfolyosó szabályos működtetése; a schengeni határokon érkező szállítmányokat a vámhatóságoknak kellene átkísérni az országon, az övezeten belüli árukon pedig több, úgynevezett mélységi ellenőrzést kellene tartani, sőt

érdemes lenne visszaállítani a vámokat, amelyek bevételét 20 százalékban a tagországok piaci zavarainak enyhítésére fordítanák, 80 százalékát pedig segélyként visszakapná Ukrajna

- mint a szakember vázolta.

"Nem elvitatható, hogy Ukrajnában háborús helyzet van, nyilván egy ukrán területen tevékenykedő, akár ukrán, akár külföldi gazda szeretné biztonságos országban tudni a terményét, de ezt valamilyen módon az EU úgy is meg tudja valósítani - raktározások tekintetében -, hogy nem rombolja össze az adott országok piacát, és nem lehetetleníti el akár a magyar, akár más uniós országok termelőit" - hívta fel a figyelmet.

A kamara most azt javasolja a termelőknek, hogy a mikotoxinnal szennyezett terményt mihamarabb értékesítsék például bioetanol gyártására.

Maradhatnak a magyar intézkedések

Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott tárgyalások alkalmával sikerült elérni, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmával kapcsolatos eredményeket és intézkedéseket Magyarország továbbra is fenn tudja tartani - jelentette ki az agrárminiszter szerdán Brüsszelben.

Nagy István közölte: Magyarország továbbra is biztosítja az ukrán gabona tranzitját, azt, hogy a termények ellenőrzött körülmények között hagyják el az ország területét. Az agrárminiszter hozzátette: további egyeztetések folynak arról, hogy milyen további termékköröket érinthet a behozatali tilalom. Érdemes volt Magyarországnak határozottan kiállnia és megvédenie a magyar gazdák érdekét, hiszen a kiállás fordulatra késztette, intézkedési kényszerbe hozta az Európai Bizottságot - tette hozzá.

A brüsszeli tárgyalások során

az uniós bizottság olyan ajánlatot adott, amely minden eddig bevezetett intézkedést törvényessé tesz

- emelte ki Nagy István, majd hozzátette: az ígéretek között szerepel azon jogi háttér megteremtése is, hogy a tranzit biztosítása mellett Magyarország továbbra is importtilalmat tarthasson fenn az ukrán mezőgazdasági termékekkel szemben.

A június ötödikéig hatályos jogszabályi rendelettel kapcsolatban, amely az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozóan a kereskedelem liberalizációjával függ össze, Magyarország garanciákat kér, hogy amennyiben szükség lesz rá, a szabályozást automatikusan hosszabbítani lehessen - közölte. Erre az uniós bizottság ígéretet adott - emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×