INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

egészségügy

háziorvos

átalakítás

ellátás

hajdú-bihar vármegye

MTI/Kovács Attila

Háziorvos: hiába a másfél éves tesztidőszak, az új ügyeleti rendszer sok veszélyt rejt

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Az Országos Mentőszolgálat szerint a Hajdú-Bihar megyei modellprogram igazolta az egységes ügyeleti rendszer előnyeit, ám a megyében ügyeletes orvosként praktizáló Kerekes László kevésnek tartja a 30 napos felkészülési időt.

Kerekes László háziorvos 16 éve ügyel, a másfél éves modellprogramban is dolgozott, és úgy véli, a telephelyet tekintve nem sok változás történt. Az viszont szerinte nem teljesen fedi a válóságot, hogy az új rendszert ezalatt a másfél év alatt tesztelték, mert jelenleg 22 helyen van 16 órás ügyelet, az új tervezet szerint pedig hétre csökken azon telephelyek száma, ahol hatórás ügyelet lesz: 16 órától 22 óráig. "El lehet képzelni, hogy mennyit csökken a hozzáférés, ha 22 telephely 16 óráját lecsökkentjük hét telephely hat órájára" – mondta.

Ezzel a változással párhuzamosan nő az ellátott terület nagysága, a járási központokra sokkal nagyobb terhelés fog hárulni. Így az ügyelet elérhetősége jelentősen csökkenni fog, és megnő a mentők terhelése – véli Kerekes László. Ez a rendszer szerinte nincs még kipróbálva

A háziorvos szerint

a program sikerességét még nem lehet megítélni.

"Az lehet, hogy a betegek számára bizonyos értelemben döccenőmentes volt az átállás, de azt ne felejtsük el, hogy nem volt telephely-megszüntetés. Ez az úgynevezett diszpécserszolgálat a korábbi ügyeleti szolgáltatónál is kötelező volt" – mondta, hozzátéve, hogy ezt a feladatot most újításként kommunikálják.

A teljes átalakítás a háziorvos szerint a humán erőforrás hiánya miatt sem indulhatott el, mert ezeket az ügyeleti pontokat fel kell tölteni, és ha kevesebb ügyeleti pont is van, most olyan embereknél jelentkeznek a betegeki, akik eddig még nem voltak rákényszerítve arra, hogy ügyeljenek. A törvény szerint most olyan háziorvosok vállalhatnak ügyeletet, akik praxissal rendelkeznek. Megjegyezte: korábban azok voltak ügyeletesek, akik megfelelő végzettséggel rendelkeztek, de nem háziorvosként működtek, vagy helyettesítő háziorvosok voltak.

A betegeknek és a háziorvosoknak harminc nap áll majd rendelkezésre arra, hogy az átalakításra felkészüljenek.

"Ez nem felkészítés" – jelentette ki Kerekes László, mivel szerinte másfél év után is vannak megoldatlan kérdések, példaként az informatikát említette. Másképp működik egy mentő által üzemeltetett ügyelet, mint ahogy régebben a háziorvosi ügyelet működött – tette hozzá.

Abban lát a háziorvos nagy veszélyt, hogy nem lehet tudni, hány beteg jelentik meg majd a járási ügyeleten. Ezt nem lehet előre kiszámítani, tesztelni, az ellátás sorrendje is kérdéses. Ez a helyzet problémát jelenthet annak, aki előtte sosem ügyelt, de most kötelezve lesz rá. A háziorvos hozzátette: nyilván segítséget kap a mentőktől, de az ő terhelhetőségük véges, és ott is vannak humánerőforrás-gondok.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Háziorvos: az ügyeleti helyek csökkentésével romolhat az ellátás elérhetősége
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018