eur:
393.08
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója sajtótájékoztatót tart a családorvosok világnapja alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. május 19-én. A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében, az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében - jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezető a sajtótájékoztatón azt mondta, a statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a betegek ellátása a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozó intézkedések ellenére folyamatos volt.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Békássy Szabolcs: tombol itthon a járvány, egymillióan voltak már idén a háziorvosnál

A háziorvosoknak a Covid- mellett az influenzafertőzések is rengeteg feladatot adnak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos. Arról is beszélt, hogy egyelőre keveset tudnak az új, még gyorsabban terjedő koronavírus-alvariáns elleni védelemről.

A légúti megbetegedéssel háziorvoshoz forduló betegek száma robbanásszerűen megnőtt a karácsonyi ünnepi időszakot követően – mondta Békássy Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos arról is beszélt, hogy

január első hetében több mint egymillió orvos-beteg találkozásra került sor a háziorvosi alapellátásban,

ez még a 2022. januári időszakot is meghaladja, csakhogy idén nemcsak Covid-fertőzöttekkel, hanem influenzafertőzöttekkel is foglalkoznak a háziorvosok.

"Most egyidejűleg egy nagyon intenzív influenzajárvány is kíséri Covid-fertőzéseket" – mondta Békássy Szabolcs.

Az esetszámok felfutásában a szakember szerint szerepet játszhatnak a karácsonyi találkozásokon, a gyakoribb szociális interakciók is, de a január mindig a légúti megbetegedések időszaka. "Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évek szigorú járványügyi intézkedései miatt a szervezetünk is sokkal fogékonyabb a különböző kórokozókra, mert az elmúlt két-három évben nem találkoztunk annyiszor ezekkel a kórokozókkal, hogy a természetes immunitás ki tudott volna alakulni, és sokkal fogékonyabbak leszünk a légúti megbetegedésekre" – mondta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, és példaként említette az RSV-vírusfertőzést, amely korábban jellemzően gyermekek körében fordult elő, most viszont a felnőtteket is nagy arányban megbetegítette.

A Covid-fertőzés ellen a korábbi megbetegedések, illetve a vakcinák révén valamennyire védettek vagyunk, de Békássy Szabolcs felhívta a figyelmet, hogy egy újabb alvariáns ütötte fel a fejét, amivel kapcsolatban még nincsenek megfelelő tapasztalataik.

"Még mi is keressük arra a kérdésre a választ, hogy vajon a rendelkezésre álló oltások megfelelően védenek-e az új alvariáns ellen"

– jelentette ki a vezető háziorvos, és hozzátette, jelenleg azt tudják, hogy az Egyesült Államokban az új megbetegedéseknek már több mint 40 százalékát ez az új alvariánsa okozza, és Európában is már számos államban meghatározó alvariánsát nőtte ki magát. Békássy Szabolcs arra is figyelmeztetett, hogy az új alvariáns rendkívül gyors terjedést mutat. Már 2022 tavaszán megjelent omikron variánsra is azt mondták, hogy nagyon gyorsan terjedő változat, de ez az új mutáció még annál is ötször gyorsabb terjedést mutat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×