INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

máv

railjet

költségvetés

módosítás

Railjet szerelvény a Keleti pályaudvaron 2015. március 24-én.

Fájó rendelkezést hozott a kormány

Infostart

Mégsem érkeznek Railjet-szintű vonatok a MÁV-hoz.

A Magyar Közlöny három száma is megjelent csütörtök este, az egyikben szerepelt a 2023-as költségvetést módosító terjedelmes kormányrendelet (az Országgyűlés idén már nem ülésezik, de a kormány megteremtette magának a lehetőséget, hogy rendeleti úton módosítson akár a fő számokon is, mint ahogy az tegnap megtörtént).

Az egymondatos változás a vasúti személyszállítás járműállományának korszerűsítésével összefüggő feladatokról szóló 2022. szeptember 7-i kormányhatározatot módosítja azzal, hogy visszavonja annak második pontját.

Ez pedig arról szólt, hogy az országos közlekedésszervező készítse elő és folytassa le 39+10 opciós darabszámú, 230 km/óra maximális sebességre képes, legalább hét kocsis új gyártású vasúti távolsági személyszállító szerelvény szolgáltatásként történő biztosítására vonatkozó feltételes, tárgyalásos közbeszerzési eljárást.

Mindennek kapcsán a vg.hu emlékeztetett: a napokban derült ki, hogy az országos közlekedésszervező létrehozása lekerülhetett a napirendről, így pedig az is kérdésessé vált, hogy ki vezényelhette volna le a motorvonatokhoz kapcsolódó eljárást. Aminek révén ráadásul

a teljes MÁV-Start IC távolsági flotta bő kétharmadának cseréje (összesen 380 kocsi) mehetett volna végbe.

A rendelkezés egyébként nem érinti az idézett, 1435/2022. kormányhatározat első pontját, ami hozzájárult és 100 százalékos kezességet vállal egy legfeljebb 70 milliárd forintos hitelre, hogy abból a Máv-Start Zrt. maximum 50 darab két áramrendszerű, 230 km/óra maximális sebességre képes villamos mozdonyt szerezzen be. Ez egy korábbi tenderre vonatkozik, amiben összesen száztizenöt villamos mozdony beszerzését írták ki eredményesen.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018