eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Védőfelszerelést viselő orvos és ápolók egy oxigénellátást segítő helmet sisakot helyeznek fel egy betegre a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Lényeges pontokban változtattak az egészségügy átalakításának tervein

Az egészségügyi szakdolgozók végzettségtől függően 32 vagy 55 százalékos béremelést kapnának a kormányzati tervezet alapján, amely lapértesülés szerint lehetővé tenné a bércsökkentést, az orvosok átvezénylését, megszüntetne háziorvosi körzeteket és újraszervezné az ügyeleti ellátást.

Az egészségügyi ellátórendszer megújításáról hónapok óta folynak egyeztetések. A Népszava úgy tudja: elkészült a tárcaközi egyeztetésen is túljutott változat és a dokumentumot megkapták a szakmai szervezetek, illetve eljutott a laphoz is.

Ebből a többi között kiderül, hogy az egészségügyben dolgozó alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg

a diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolnak.

Ha ez megvalósul, akkor szakdolgozók már elérnék az orvosi bérek 34 százalékát. Az emelés forrásigénye 168 milliárd forint lenne az előterjesztő szerint. Cserébe megszüntetnének pótlékokat és azokat beépítenék a bérbe.

A most átküldött tervezetben továbbra is szerepel a bércsökkenés lehetősége is. Az Infostart is írt arról, hogy jövő januártól vagy 2023. július 1-jétől az egészségügyi szolgáltatónak lehetősége lenne az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosok alapilletményét a minősítésük alapján 20 százalékkal nemcsak emelni, hanem csökkenteni is.

A Népszava a legfrissebb változat alapján egyenesen arról ír, hogy a gyógyítói teljesítménytől függően akár

"40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhetne" az orvosok, ápolók bére.

Változna az ellátás a városi kórházakban

A koncepció szerint a jövőben egy megyében egy irányító egészségügyi intézmény működne. A városi kórházak a megyei irányítók telephelyeiként, társkórházként fogadhatnák a betegeket. Az utóbbiakban

főként egynapos műtétek, belgyógyászati, valamint szülészeti és sürgősségi ellátások maradnának egyéb társszakmák mellett.

Sarkalatos pontja az is a tervezetnek, hogy a törvények módosítása, majd azt ezt követő átszervezések után az adott dolgozókat megyén belül át lehetne vezényelni (mert a munkáltatói jogok a megyei intézményekhez kerülnének). Erről az Infostarton is részletesen beszámoltunk korábban.

Háziorvosok, ügyelet

Az is fontos eleme a tervezetnek, hogy az 1200 főnél kisebb háziorvosi körzeteket 2028-ig megszüntetnék.

Az önkormányzatok lemondhatnának arról, hogy maguk gondoskodjanak az alapellátásról a településükön, ekkor az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő köt szerződést az orvossal, s annak személyét csak véleményezheti az önkormányzat.

A javaslat – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná az orvosi ügyelet megszervezését. Ennek érdekében a feladat ellátását jövő év júliusától az önkormányzatoktól az OMSZ venné át. (Egy mintaprojekt már működik, Hajdú-Bihar megyében tavaly nyár óta a mentősök működtetik a háziorvosi ügyeleti rendszert.)

A tervezet továbbra is számol az önkormányzati szakrendelők államosításával.

Központosítanák a laborszolgáltatásokat. Így a tervezet egyetlen nagy állami cégre, a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft.-re (NOLD NKft.) bízná a laborvizsgálatokat.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×