eur:
385.21
usd:
355.4
bux:
69359.53
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
USA, Washington State, Bellevue, Interlake High School
Nyitókép: Jetta Productions/Getty Images

Újabb mérések és tesztek várnak több tízezer diákra – íme a részletek

Teljesen új, úgynevezett „kísérleti bemeneti méréssel” tesztelik idén ősszel a negyedik–ötödikes diákok szövegértési és matematikai képességeit, de a hatodikosokra, a nyolcadikosokra és a tizedikesekre is vár egy-egy teszt szeptember–októberben.

Szeptember és október elején felmérést készítenek a magyar diákok képességeiről – így nyilatkozott Pintér Sándor belügyminiszter még június végén. Várható volt, hogy az általános és a középiskolákban újabb teszteket vezetnek majd be, miután a miniszter – akkor még csak jelöltként – már május közepén a mérések fontosságáról beszélt a bizottsági meghallgatásokon.

Az új felmérésről eddig semmit nem lehetett tudni: sem azt, hogy mikor, sem azt, hogy milyen formában szervezik meg. Bár a tanév rendjében egy bekezdés erejéig megemlítették a 4–5. évfolyamosok „kísérleti bemeneti és kimeneti mérését”, részleteket eddig nem között a minisztérium.

„Valamennyi mérést digitálisan szervezünk meg, ezek során a jelenlegi országos kompetenciamérésben szereplő típusfeladatokra lehet számítani, melyek kiválóan alkalmasak a tanulói kompetenciák mérésére”
– írta az Eduline megkeresésére az Oktatási Hivatal (OH). Már a pontos dátumok is megvannak: a teszteket szeptember 26. és 2022. november 30. között kell megtartani az iskolákban, ilyen felosztás szerint:

  • a 10. évfolyamon 2022. szeptember 26. és október 7. között,
  • a 8. évfolyamon 2022. október 10–21.,
  • a 6. évfolyamon 2022. október 24 és november 11. között,
  • a (kísérleti bemeneti mérés) a 4. és az 5. évfolyamon 2022. november 14-e és 30-a között lesz.

A mintafeladatokat is le lehet tölteni, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hasonlítanak majd az idei online kompetenciamérés feladataihoz – teszi hozzá az oktatási szakportál.

Újdonság az is, hogy a második félévben megtartják a mérések „párját is”, az Oktatási Hivatal oldalán azt írja, „a kimeneti mérésekre 2023. március 6. és június 9. között kerül sor. A kimeneti mérések évfolyamonkénti ütemezését – a bemeneti mérések tapasztalatainak függvényében – a hivatal később határozza meg”.

Mérés mérés hátán

Az Eduline emlékleztet, hogy a magyar diákok képességeit eddig is többször tesztelték: az országos kompetenciamérést minden évben megszervezik a 6., a 8. és a 10. évfolyamon. Ez az iskolások szövegértési képességeire, matematikai eszköztudására, valamint – ez idén újdonság volt – „természettudományos műveltéségére” fókuszál.

A hatodikosoknak és a nyolcadikosoknak emellett idegen nyelvi tesztet is meg kell oldaniuk angolból vagy németből, de a két tannyelvű iskolába járók sem maradnak ki a mérésből – értelemszerűen ők egy másik feladatsort kapnak. Emellett az alsósok kivételével tesztelik a diákok fizikai állapotát és edzettségét is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: a háborúba lépés előkészítő kommunikációja zajlik Nyugaton

A miniszterelnök, Fidesz-elnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte épp a hadsereg hiánya vezet háborúhoz, az önvédelmi képesség felépítése szükséges. Részletesen elmagyarázta, szerinte miért nem menne tovább Ukrajnánál az orosz hadsereg. A megoldás már két éve a "két szláv nép konfliktusának izolációja" volna. A politikának egyetlen mentsvára van szerinte: a nép.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 24. 10:12
×
×
×
×