eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Barkás agancsú őzbakok a Dózsa vadásztársaság területén, Tiszaföldvár környékén 2014. március 19-én.
Nyitókép: Kovács Attila

Őzek párzási időszaka van, fokozott veszély a hazai utakon

Az állatok a július második felétől augusztus közepéig tartó időszakban jelenthetnek balesetveszélyt az utakon.

Az őzeket ilyenkor a szerelem lángja fűti, semmire nem figyelnek magukon kívül, ráadásul napközben is sokkal többet mozognak, mint a vadak általában – hívta fel a figyelmet Földvári Attila, a Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa, és jelezte, a közlekedés során szem előtt kell tartani, hogy alapvetően "nem az őz megy át az úton, hanem az út megy át az erdőn".

Az őzveszélyt a Kresz-tábla egy háromszögben ugró szarvassal jelzi, de a védegylet főmunkatársa szerint a vadak felbukkanására nemcsak a táblákkal jelzett területeken lehet számítani, hanem alapvetően bárhol, ahol természetes élőhelyén keresztül halad az út. Fokozottan kell figyelni azokon a szakaszokon, ahol beláthatatlanabb az út szélén levő lévő vegetáció, vagy ahol olyan kanyar van, ami mögé nem látunk vezetés közben.

A párzási időszakban az állatok csoportos viselkedése is megváltozik. A szakértő kifejtette, hogy üzekedés idején egyrészt az őzbakok kergetik a sutákat, illetve egy őzbak kergethet egy másik őzbakot is: a vetélytársát. Emiatt következik be, hogy az állatok az úton is megjelennek. Az is előfordulhat, hogy az egyik bak szalad a suta után, a másik bak pedig az első számú számú bak után, így ilyenkor három őz is elrohanhat előttünk, ezért

"nagyon fontos, hogy ha átszaladt előttünk egy állat, akkor mindenképpen számítsunk rá, hogy követni fogja a következő, vagy akár kettő is".

A szakértő hangsúlyozta, hogy ha tudunk, akkor lassítsunk, dudáljunk, hogy az állat odébb menjen, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy ilyenkor az őzek nem egyesével járnak.

A statisztika alapján nagyjából hatezer vadbaleset történik, de ebben nincsenek benne azok az esetek, amiket be sem jelentenek a rendőrségen. Miután a vadelütés a magyar jogrend szerint közlekedési balesetnek minősül, a további ügyintézés miatt a gázolás után kötelező rendőrt hívni, de vannak, akik nem bíbelődnek az eljárással.

Földvári Attila elmondta, hogy a vadelütéseknek 80 százaléka őzekkel történik, mert 380 ezer egyedszámmal ez legnagyobb nagyvadfajunk, és az ország egész területén "kelettől nyugatig, északról délig" bárhol felbukkanhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×