eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A Föld különböző tájain nagyon különböző népesedési folyamatok zajlanak

Július 11-e a Népesedési világnap. Ezzel akarja az ENSZ felhívni a figyelmet a népességnövekedéssel járó problémákra. Magyarországon nő a gyermekvállalási kedv, miközben Európában csökken a népesség.

Föld különböző tájain nagyon különböző népesedési folyamatok zajlanak - mondta az InfoRádiónak a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke. Fűrész Tünde szerint a legtöbb kontinens már az öregedő fázisba lépett.

Egyedül Afrika az, ahol még mindig nagyon jelentősen nő a népesség. 2021-ben 1,3 milliárdan éltek Afrikában, és számuk az előrejelzések szerint 2050-re kétszeresére fog nőni, az évszázad végére pedig a háromszorosára. Egyébént a mostani előrejelzések szerint

2100-ra, már 10 milliárdnyian fognak élni a Földön

a jelenlegi, közel 8 milliárd helyett - közölte Fűrész Tünde.

Az elnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában teljesen más folyamatokat láthatunk. Itt egyre kevesebben vagyunk, jelenleg 750 millió körüli az európai népesség száma, és ez az előrejelzések szerint 2100-ra 630 millióra fog csökkenni.

Fűrész Tünde szerint Magyarország népessége csak 1981-ig nőtt, azóta pedig folyamatosan csökken.

1981-hez képest nagyjából 1 millióval kevesebben élnek a Kárpát-medencében.

Az elnök ugyanakkor örvendetes fejleménynek nevezte, hogy az elmúlt 10 évben nőtt a születések száma. Annak ellenére, hogy nagyon jelentősen, mintegy 20 százalékkal csökkent a gyermekvállalási korban lévő korosztálynak a létszáma. Mindez azért történhetett, mert növekedett a gyermekvállalási kedv, azaz a termékenységi ráta. Egyébként a legnagyobb mértékben náluk nőtt ez a ráta az elmúlt 10 évben. A tendencia folyamatos, hiszen az előző évhez képest május hónapban 6,4 százalékkal nőtt a születések száma és a termékenységi ráta is 7,7 százalékkal emelkedett.

Ez az elmúlt 10 év legmagasabb növekedése.

Fűrész Tünde bízik abban, hogy 2010-es években elindult pozitív trend tovább fog folytatódni. Azt is megemlítette, hogy Magyarországon vidéken több gyerek születik és ott a gyermekvállalási kedv is jobban erősödött, de országos szinten is látható a növekedés. Nagyjából a 20-as éveik végén, 30-as éveik elején járó nők körében a legnagyobb a gyermekvállalási kedv. Ez az átlagos életkora a legtöbb édesanyának. akinek gyermeke születik Magyarországon - mondta Fűrész Tünde.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×