eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin
Manfred Weber, az Európai Parlament (EPP) néppárti frakciójának vezetője az uniós testület plenáris ülésén Strasbourban 2020. február 12-én. A parlament az Európai Tanács február 20-i rendkívüli ülését készíti elő, amelynek központi témája a 2021–2027 közötti időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés, az úgynevezett többéves pénzügyi keret lesz.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Itt a magyar válasz Manfred Webernek

Egyebek között az Európai Unióba érkező földgáz elosztásáról, a "kötelező érvényű energiaszolidaritásról" beszélt az Európai Néppárt (EPP) elnöke egy interjúban vasárnap.

Azért, hogy ne forduljon elő olyan helyzet, mint a koronavírus-járvány elejét jellemző hektikus válságkezelés (határzárak, egyéni utazási és egyéb korlátozások, az egészségügyi felszerelésekért a tagországok által egymással folytatott versenyfutás - a szerk.), előrelátóan kell dolgozni, fel kell készülni, "kötelező érvényű mechanizmusokat" kell kidolgozni a tározókban lévő földgáz "szolidáris" felhasználásáról, hogy "ne mindenki csak magával törődjön" - nyilatkozta Manfred Weber, hozzátéve, hogy a beszerzést is közösen kellene intézni. Mindennek ősszel szerinte már működnie is kellene, a szabályokról pedig egy rendkívüli EU-csúcson kellene dönteniük az EU állam- és kormányfőinek.

Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal. "Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében" – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Az ATV megkeresésére a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium reagált, kijelentve, hogy a magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát.

A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad

- írták.

"Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgáz beszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség" - olvasható a tájékoztatásban.

A TIM megemlítette még, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában, valamint hogy "Manfred Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről és Magyarországról. Magyarország ezért nem támogatta megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×