eur:
392.44
usd:
367.14
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Panorama of foggy or misty morning over european city Budapest, Hungary. Landscape of big old town with gothic or neo gothic architecture at sunrise or sunset in summer. View from above. No people
Nyitókép: undefined/Getty Images

Fullasztó a helyzet a fővárosban, nyakunkon a szmogriadó

Részben a szaharai por az oka, hogy nagyon magas a légszennyezettség a fővárosban – mondta a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektvezetője.

Szegő Judit környezetkutató szerint meglepően szennyezett a levegő ahhoz képest, hogy milyen tiszta az idő. A légszennyezettség mostani nagyon magas állapotát részint a szaharai por okozza – ami egy természetes forrású szállópor-szennyezettség –, részint az, hogy a közúti forgalom változatlan mértékű. Ráadásul nincsenek komolyabb szélmozgások, amelyek „kisöpörnék” a folyamatosan dúsuló légszennyező anyagokat a városokból – tette hozzá.

„Ezért Budapest belvárosában, az Erzsébet téren látható a legmagasabb légszennyezettség, ahol az órás átlag 119 mikrogramm/köbméter PM10, a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék esetében” – fejtette ki a szakértő.

Szegő Judit emlékeztetett: az európai szabályozás szerint, amit a magyar jogszabály is átvett, ha az egészségügyi határértéket (50 mikrogramm/köbméter) egymást követő két napon kétszeresen meghaladja a légszennyezettség, akkor ki kell hirdetni a szmogriadót. A légszennyezettség jelenleg több mint kétszeresével haladja meg az egészségügyi határértéket, és a meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban sem várható javulást, így szükséges lesz elrendelni a megfelelő intézkedéseket. Köztük a személygépjárművek forgalmi korlátozását, amit a környezetkutató egyébként is időszerűnek tartana, mondván, hogy a budapesti dugók elharapództak.

A Levegő Munkacsoport munkatársa azt sem tartja kizártnak, hogy tovább fog emelkedni a légszennyezettség mértéke, és emiatt a főpolgármester felelőssége lesz intézkedéseket elrendelnie a szmogriadóval kapcsolatban.

Szegő Judit érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a mostani helyzetben nem tanácsos a hosszas szellőztetés, illetve túl sok időt tölteni a szabadban. Természetese ez főként a belvárosra, az Erzsébet tér környékére, illetve a VII. és VIII. kerületre értendő, hiszen például a budai oldalon bőven a határérték alatt vannak a számok. Tanácsa szerint érdemes figyelni például az Időkép szmogtérképét, ahol jól látszik, hogy melyek azok a területek, amelyek különösen érintettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×