eur:
414.63
usd:
400.19
bux:
78665.14
2024. december 20. péntek Teofil
Stuffed carp, decorated with vegetables. Fish dish.
Nyitókép: Anna Skvortsova/Getty Images

A pontyot semmi sem veri, de harcsa és süllő is jut az ünnepi asztalra

A karácsonyi asztalok 77 százalékára kerülő vacsora fő eleme a hal, ám a válaszadók 45 százaléka az év többi részében havi gyakoriságnál ritkábban fogyaszt halból készült ételeket – derül ki Agroinform.hu friss felméréséből.

A válaszadók 77 százalék nyilatkozott úgy, hogy a karácsonyi vacsora fő eleme a hal, és csak 13 százalékuk jelezte azt, hogy bár lehet, hogy jelen van a hal az ünnepi asztalon, de nem ez képezi a fő részét a karácsonyi vacsorának – ismertette az Agroinform.hu szakújságírója.

Tízből kilencen pontyból készítik el a szenteste menüjén szereplő ételeket. A válaszadók egyharmada harcsát is vásárol, de süllő és lazac is kerül az asztalokra – tette hozzá Polgárné Sarok Edit. Arra is kitért, hogy a hal általában halászlé formájában kerül a karácsonyi asztalra, de a rántott hal is nagyon gyakori –ez az a két fogás, amire a válaszadók 82 százaléka letette a voksát. Emellett előfordul roston sült és grillezett hal is.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szűk többség (51 százalék) piacon vásárolja meg a karácsonyra szánt halat. Vannak, akik alkalmi halas standokon vásárolnak, de 26 százaléknyi válaszadó arra tért ki, hogy szupermarketben szerzi be a szükséges halat karácsonyra – tette hozzá Polgárné Sarok Edit. Ugyanakkor vannak természetesen olyanok is, akik saját vagy ismerős horgászfogásból tartalékolják el a halat az ünnepekre.

Bár a lakosság halfogyasztása folyamatosan nő, még mindig nagy az elmaradás az európai országokhoz képest

- emelte ki az Agroinform.hu szakújságírója. 2013 és 2019 között 23 százalékos volt a növekedés, fontos megjegyezni azonban, hogy a halfogyasztás továbbra is rendkívül szezonális, hiszen az eladott hal mintegy harmadát az év utolsó heteiben értékesítik.

Polgárné Sarok Edit elmondta azt is, hogy a lakosság 45 százalékának halfogyasztása nem éri el a havi gyakoriságot. A válaszadók az okokról is beszéltek: 35 százalék szerint a halnak túl magas az ára, ami mondjuk a baromfihús árához képest valóban igaz. 27 százalék azt válaszolta, hogy nehéz a minőségi halhoz való hozzájutás. A válaszadók 19 százaléka pedig a családi hagyományokat említette fő indokként – tette hozzá az Agroinform.hu szakújságírója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: Nehéz lenne a békefenntartás Ukrajnában

Még a tűzszünet is távolinak tűnik az orosz-ukrán fronton, de már egyeztetések kezdődtek egy békefenntartó erő felállításáról. A legnagyobb problémát az jelentheti, hogy a harcoló felek nem minden nemzet katonáit fogadnák el – mondta az InfoRádióban Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.20. péntek, 18:00
Lehel László
a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója
Most jön a nagy fordulat Magyarországon?

Most jön a nagy fordulat Magyarországon?

Az elmúlt két évben a gazdasági növekedés jelentősen elmaradt a kormányzati és a piaci várakozásoktól is, azonban a következő negyedévekben pozitív fordulatot várunk. A növekedés hajtóereje a belső felhasználás, különösen a fogyasztás lehet, míg a beruházások stabilizálódhatnak. A külső kereslet továbbra is gyenge lehet, de számos egyedi faktor miatt 2025 második felére az éves növekedési adatok akár a 4%-ot is elérhetik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×