eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 28-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A járványadatokat mérlegeli a kormány, csütörtök délben minden kiderül

Járványügyi korlátozások, oltási akcióhét, kötelező oltás – sok fontos kérdés lehet a kormány e heti napirendjén.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezúttal csütörtök délben számol be a kormány legfrissebb döntéseiről, a Kormányinfót élőben követheti itt az Infostarton és az InfoRádióban is.

A legfontosabb kérdés ismét a koronavírus-járvány lehet, hiszen egyelőre nem javulnak a hazai járványadatok: szerdán 11 152 új fertőzöttet igazoltak, és elhunyt 192 beteg, 7546 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 562-en vannak lélegeztetőgépen. A környező országokban már különböző mértékben, de szigorítottak a járványügyi korlátozások, Ausztria például éppen szerdától hosszabbította meg tíz napra a teljes lezárást, de szigorított Szlovákia és Csehország is.

A magyar kormány legutóbb november 20-án lépett, akkor írta elő a maszkviselési kötelezettséget a zárt terekben, visszavezette a védettségi igazolványt az 500 főnél nagyobb rendezvényeken, illetve előírta a kötelező harmadik oltást az egészségügyben dolgozóknak. Akkor Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta, folyamatosan figyelik a járványadatokat, és ha szükséges, dönt a szigorításokról.

Az általánosan kötelező oltás már több országban napirenden van, Ausztriában már bejelentették, de Csehország is így döntött. Itthon most jelenthet gondot, hogy a pedagógusokat kötelezte a kormány a vakcina felvételére, de az érintettek 10 százaléka, mintegy 15 ezer ember egyelőre oltatlan, és a Nemzeti Pedagógus kar felmérése szerint januártól akár háromezer ember is kényszerűen távozhat az oktatási rendszerből, ezért ez is feladatot adhat a kabinetnek.

Szintén napirenden lehet az oltási akcióhét értékelése: az eredetileg egyhetes, regisztráció és időpontfoglalás nélküli oltássorozaton 784 ezer adag vakcinát adtak be az oltópontokon, 643 ezren a harmadik oltásukat vették fel. Az akcióhetet december 5-ig meghosszabbították, eddig 880 ezren éltek a lehetőséggel, de Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszter a parlamenti meghallgatásán már arról beszélt, hogy több oltási akcióhetet is szervez majd a kormány.

Emellett beszélt arról is, hogy a kormány vizsgálja, a védettségi igazolványok lejárjanak-e a második oltást követő 6-7 hónappal. A miniszter szerint elképzelhető, hogy a védettségi igazolványok használati körét ki kell majd bővíteni, vagyis még több helyen szükséges lehet a védettség igazolása, tehát ez is a szerdai kormányülés napirendjén lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×