eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni tüntetés résztvevője a prágai Óvárosi téren 2021. január 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kötelező oltás - Keményet dönthet a prágai kormány

Csehországban a laboratóriumi vizsgálatok már megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését. A cseh járványhelyzet súlyosbodása miatt az ügyvezető kormány és az országos válságstáb képviselői is arra az álláspontra jutottak, hogy mérlegelni kell a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét. Szlovákiában szerdától kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki az utóbbi 14 napban afrikai országból tért vissza az országba. A karantén mindenkire vonatkozik, azaz a beoltottakra és a gyógyultakra egyaránt.

A koronavírus új változatát, az omikront egy libereci fiatal nőnél mutatták ki a szűrések. A nő Namíbiában járt többedmagával, Dél-Afrikán és Dubajon keresztül a hét végén tért vissza Csehországba. A szombati szűrés eredményét hétfőn az állami laboratórium is megerősítette. Jelenleg folyik a csoport többi tagjának kivizsgálása, náluk egyelőre nem mutatták ki a fertőzést.

A cseh hatóságok időközben

betiltották azon országok állampolgárainak csehországi látogatásait, ahol az omikron feltűnt.

Az ügyvezető cseh kormány és az országos válságstáb képviselői arra az álláspontra jutottak, hogy mérlegelni kell a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét.

Az oltást

  • az egészségügyben,
  • a szociális szférában,
  • a mentőknél,
  • a rendőröknél,
  • a büntetésvégrehajtásnál,
  • a tűzoltóknál,
  • a hadseregben és
  • a 60 éven felülieknél

tennék kötelezővé.

A rendelkezés egyesek szerint azt is eredményezheti, hogy az érintett szférában dolgozók közül sokan munkahelyet váltanak majd, de Vladimír Vlček tűzoltóparancsnoknak nincsenek ilyen aggályai.

„Ha szemügyre vesszük azokat az országokat, ahol már bevezették a kötelező oltást, például Ausztriában, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a kilépők aránya nem haladta meg a fél százalékot” – jegyezte meg a tűzoltóparancsnok.

Az oltás kötelezővé tételét Miloš Zeman köztársasági elnök is támogatja. Bohuslav Svoboda, a kormányzást hamarosan átvevő Polgári Demokratikus Párt tagja pedig egyenesen azt mondja, hogy a védőoltást nemcsak a kiemelt foglalkozást űzők és a 60 év felettiek számára, hanem

mindenki számára kötelezővé kell tenni az országban.

Az oltást elrendelő minisztériumi javaslat szankciókkal is számol. Aki az érintettek közül a kötelező jelleg ellenére sem oltatja be magát jövő márciustól, akár 400 eurós, vagyis megközelítőleg 150 ezer forintos büntetést is kaphat.

Szlovákiában egyelőre nem találtak omikronnal fertőzött beteget, de annak érdekében, hogy ez így is maradjon, december 1-jétől, szerdától

kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki az utóbbi 14 napban afrikai országból, illetve Izraelből, Hongkongból vagy a Seychelle-szigetekről tért vissza Szlovákiába.

Marek Eliáš, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője közölte, hogy a karantén mindenkire vonatkozik, azaz a beoltottakra és a gyógyultakra egyaránt.

Szlovákiában a szakemberek döntésén múlik, hogy milyen határszigorításokat vezetnek be az omikron variánssal kapcsolatban. A belügyminisztérium közölte, a járványügyi bizottság, a szakértői konzílium és az országos tisztifőorvos döntésének megfelelően jár el, és szükség esetén kész megfelelő megoldásokat elfogadni a Szlovák Köztársaság határátkelőhelyein érvényes intézkedésekkel kapcsolatban is. A környező országokkal ellentétben Szlovákiának nincs közvetlen légi összeköttetése a veszélyeztetett afrikai országokkal.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×