eur:
394.34
usd:
370.33
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

LIGA-elnök az oltáskérdésről: nehezen feldolgozható élethelyzet

Nehéz helyzetbe kerültek a munkáltatók a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételének lehetőségével, mivel egyszerre kell mérlegelniük gazdasági és foglalkozás-egészségügyi szempontokat – mondta az InfoRádiónak a LIGA Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint továbbra is sok a szabályozatlan munkajogi kérdés, és a döntést nehezíti, hogy több szektorban is nagy a munkaerőhiány.

Mészáros Melinda szerint nagyon furcsa helyzet alakult ki, hiszen a járványügyi adatok ismeretében a LIGA Szakszervezetek is további szigorító intézkedések meghozatalát tartaná szükségesnek, de ezalatt nem azt értették, hogy a jogalkotó a munkáltató jogkörébe telepítse annak eldöntését, hogy kötelezi-e a munkavállalókat a védőoltás felvételére vagy sem.

Mint hozzátette, a korábbi informális egyeztetések kapcsán egyértelművé vált, hogy ezt a munkáltatók sem tudják támogatni, hiszen nagyon nehéz felelős döntés hozni, amikor

a gazdasági érdekeik ütköznek adott esetben az egészségügyi kérdésekkel.

A LIGA elnöke úgy véli, maga a jogszabály számos kérdést nem rendez megnyugtatóan, gondolva itt például arra, hogy a kölcsönzött munkavállalókra milyen módon terjed vagy nem terjed ki annak hatálya, vagy mi történik az állandó megbízási szerződéssel rendelkezők kollégákkal, valamint mi a helyzet a jogviszony megszüntetésével kapcsolatban.

„Számos olyan ütközést is látunk, amikor a beoltottak aránya egy-egy területen sajnálatosan nagyon alacsony, ha azonban a munkáltató elrendeli a kötelező védőoltás felvételét, a szolgáltatás biztonsága kerülhet veszélybe” – fűzte hozzá.

Mészáros Melinda az InfoRádió kérdésére válaszolva közölte: a mai napon a versenyszféra tekintetében elmondható, legalábbis a LIGA látókörében,

nincs olyan munkáltató, aki kötelezné az oltás felvételére a munkavállalókat.

„Ez a mai napot jelenti, hogy holnap mi lesz, arról akkor kell majd beszélnünk” – jegyezte meg. Emlékeztetett, a munkáltatók már eddig is számos motivációs intézkedést vezettek be, próbálva ösztönözni a még nem oltakozott munkavállalókat – különböző juttatásokat biztosítottak a számukra, szabadnapot, egyéb bér és bér jellegű juttattatásokat – és inkább ezeket az ösztönzőrendszereket kívánják a jövőben is fenntartani. Annál is inkább, mert a munkaerőhiány olyan mértékű egyes területeken, hogy egyszerűen nem kockáztathatják a termelés és az üzemszerű működés biztonságát azzal, hogy kötelezővé teszik a védőoltást – magyarázta.

A LIGA elnöke megjegyezte, ez egy nagyon nehezen feldolgozható élethelyzet, hiszen minden olyan intézkedés megtételére, így az oltásra is szükség van, hogy megelőzzük a vírus további terjedését, de ez az intézkedés a jelek szerint összeütközésbe került a munkáltatók gazdasági érdekeivel, valamint számos olyan be nem oltott munkavállaló akaratával is, akik ennek ellenére nem kívánják az oltást igénybe venni.

Ami a közszolgáltatás területét illeti, Mészáros Melinda elmondta, jó néhány, a jogállási törvény hatálya alá tartozó foglalkoztatott esetében maga a jogszabály teszi kötelezővé a védőoltás felvételét. Ezeken a területeken, hasonlóan a versenyszférához, sok helyen találkozni létszámhiánnyal, ezért jó néhány kérdést tartogathat, hogy hogyan lehet végrehajtani megfelelő módon a kötelezést. A foglalkoztatottak egyébként sem látják egyértelműen tisztázottnak a saját helyzetüket, gondolva itt például a fizetés nélküli szabadság kérdéskörére, vagy hogy milyen módon szűnik meg a későbbiek során azoknak a jogviszonya, akik határidőn túl sem veszik fel ezeket az oltásokat – tette hozzá a szakember.

Megismételte: számos hiánytól szenved a jogszabály, miközben számos szolgáltatási- és üzemterületen elengedhetetlen a folyamatos szolgáltatás és termelés biztosítása, pedig éppen ezeken a területeken lehet alacsony az oltottság aránya a munkavállalók körében. Mészáros Melinda úgy véli, további felvilágosító kampányokat kellene indítani annak érdekében, hogy a munkavállalókat meggyőzzék arról, hogy minden tegyenek meg a saját és környezetük egészségének védelmében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 18:09
×
×
×
×