eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Tanár ír a táblára a matematika írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Óriási hírt kaptak a tanárok: újabb pénzekre van remény

A pedagógusokra is vonatkozik a Munka törvénykönyve, ők sem dolgozhatnak ingyen, akkor sem, ha helyettesítenek – reagált a PDSZ arra a bírósági döntésre, miszerint a helyettesítést ezentúl rendkívüli munkaidőként, a rendelkezésre állást pedig ügyeletként kell elszámolni.

A Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma első fokon kimondta, hogy a tankerületek és más munkáltatók által elrendelt ingyenmunka nem jogszerű – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen! nevű portálon, amelyet évekkel ezelőtt eleve azért hoztak létre, hogy a helyettesítésből adódó ingyenmunkát megakadályozzák.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja az Indexnek elmondta, hogy egy hosszú és küzdelmekkel teli perben érkezett ez a döntés, ami minden pedagógus számára szebb és igazságosabb jövőt jelent.

„Szinte nincs olyan kolléga, akit ne érintene az ítélet. Most végre bebizonyosodott, hogy a pedagógusokra is vonatkozik a Munka törvénykönyve, ők sem dolgozhatnak ingyen, akkor sem, ha helyettesítenek” – mondta Nagy Erzsébet, hozzátéve, hogy bár nagyon nehezen sikerült olyan pedagógusokat találni, akik bele mertek állni a pereskedésbe, végül a bátorságnak meglett az eredménye, hiszen a bíróság kimondta: a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként, a helyettesítésekre rendelkezésre állást ügyeletként, ha ennek időtartama alatt munkavégzés is történt, akkor azt is rendkívüli munkaidőként kell nyilvántartani és kifizetni.

Emellett a – jogszerűtlenül – ingyen ellátott helyettesítéseket, illetve az esetleges helyettesítésre elrendelt rendelkezésre állást, a sok helyen H betűs óráknak nevezett intézményben tartózkodást három évre visszamenőleg ki kell fizetnie a munkáltatóknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×