eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Szakember: a nátha jól ismert, csak most kicsit mindenki meg van ijedve

Az őszi meghűléses vírusfertőzésekre rátelepedett a koronavírus-járványtól való rettegés – mondta az InfoRádiónak a Magyar Tüdőgyógyász Társaság tagja. Temesi Gabriella szerint a negyedik hullám nem lesz olyan súlyos, mint amilyen a tavaszi volt, ugyanakkor a védekezésben ismét fontos a maszkhasználat és a távolságtartás.

Nem elég, hogy növekvésnek indult és egyre több a koronavírus-járvány okozta esetszám, ezzel párhuzamosan nagyon sok az augusztus 20-át követő kora őszi–késő nyári lehűlésben megfázott, tüsszögő és köhögő, a szaglását elveszítő beteg, aki azt gondolja, hogy neki biztosan koronavírus-fertőzése van – hívta föl a figyelmet Temesi Gabriella, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság tagja. „Hála a jó Istennek, a többség inkább más, szintén légúti fertőzésre utaló tüneteket mutat, egyéb vírusokkal.”

A szakember elmondása szerint

csak a tünetek alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni egymástól az eseteket, főleg, hogy a delta variánsnak kifejezetten felső légúti, nátha jellegű tünetei vannak.

Ezért a pontos diagnosztikához, legalábbis a vírusfertőzés korai időszakban, szükség van PCR-vizsgálatra, esetleg egy antigén-gyorsteszt elvégzésére. A későbbiekben, egy–egy súlyosabb esetnél már sokkal egyértelműbb a helyzet, ugyanis egy közönséges nátha nem szokott komolyabb tüdőgyulladásokkal járni, vagyis

az elhúzódó tünetek általában valamilyen súlyosabb betegségre utalnak,

például koronavírus-fertőzésre.

„A nátha jól ismert, csak most kicsit mindenki meg van ijedve, akkor is, ha elköhinti, eltüsszenti magát.”

Temesi Gabriella egyetértett, eltitkolni sem szabad a panaszokat, és orvoshoz kell fordulni, kiderítendő, hogy mi áll a tünetek hátterében. Meglátása szerint a körzeti orvosok mára amúgy is igen jól felkészültek mind a koronavírus, mind az egyéb, ősszel szokásos, banálisabb kórképek ellátására.

A szakember végezetül arra is kitért, hogy maga nagyon tart a koronavírus-járvány negyedik hullámától, ezért nagyon kívánatosnak tartaná, ha mindenki próbálná tartani magát a tavasszal már bevált védekezéshez, függetlenül attól, hogy be van-e oltva vagy sem. Kiemelte: nagyon fontos a maszkhordás, a megfelelő védőtávolság, illetve a nagyobb közösségi rendezvények lehetőség szerinti elkerülése, főként a veszélyeztette populáció számára. „Sajnos az idős emberek oltással együtt is megbetegedhetnek.”

Reményei szerint talán nem lesz annyira súlyos a helyzet, mint tavasszal, de mint mondta, erre nincs garancia. „Tehát a legbiztosabb az infekció elkerülése.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×