eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vendégek egy vendéglátóhely teraszán a budapesti Bálnánál 2020. május 18-án. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a kormány először május 4-én enyhítette Pest megyét kivéve vidéken, ismét kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, kerthelyiségei. Május 14-től Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak, május 18-tól Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, és megkezdődik az intézkedések fokozatos enyhítése.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kiderült, mit gondol a lakosság a negyedik hullámról és a korlátozásokról

A felnőtt lakosság negyede szerint semmi nem indokolja már a járványügyi készültséget, ezzel párhuzamosan közel 19 százalék véli úgy, hogy örökre megmaradnak Magyarországon bizonyos korlátozó intézkedések, és a korábbi, Covid előtti rend soha nem tér vissza életünkbe.

Az Ipsos mérése szerint legnagyobb arányban augusztus végéig várják a magyarok a lakossági korlátozások eltörlését. A férfiak optimistábbak a nőknél, mindössze 15 százalék tart attól, hogy nem kapja vissza korábbi szabad életét, míg a nők esetében 21 százalék ez az érték, és a bizonytalanok aránya is jelentősen magasabb körükben.

Ábra: Az ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1000 fő)

A férfiak a még érvényes korlátozások (így például az oltottsághoz kötött rendezvénylátogatás) tekintetében türelmetlenebbek, közel harmaduk szerint nincs már szükség semmilyen megszorításra.

Ábra: Ön szerint továbbra is szükség van a jelenleg érvényes korlátozó intézkedések fenntartására Magyarországon? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1000 fő)

A korlátozásokkal szemben elutasító lakossági rétegben felülreprezentáltak a férfiak mellett a fiatal felnőttek (31 százalékos az elutasítás körükben), a kistelepülések lakói (34 százalék), és különösen a dél-dunántúliak (47 százalék).

A Covid-19-re adott hazai lakossági reakciókat mérő Ipsos kutatássorozat legfrissebb eredményei szerint a (legalább eseti) maszkviselési arány jelenleg a tavaly júliusival azonos (74 százalék), míg minden egyéb védekezési forma alkalmazása jelentősen visszaesett az elmúlt hónapok során.

Ábra: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1000 fő / hónap)

Az Ipsos által végzett kutatás eredményei összességében arra utalnak, hogy a magyar lakosság egyelőre nem tart egy jelentősebb, negyedik megbetegedési hullámtól – teszik hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×