eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédet mond az épület energetikai korszerűsítését és a felújítás keretében kiépített napelemeket bemutató sajtótájékoztatón a fővárosi Szent Margit Kórház tetején 2017. július 5-én. A 129,26 millió forintból megvalósult beruházás eredményeként a jövőben megújuló energiaforrásból fedezhetik az egészségügyi intézmény energiaszükségletének jelentős részét.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Bús Balázs: a fővárosi méhlegelők kijelölése egy kommunikációs trükk

A karbantartás hiánya miatt nem strandolhatnak idén az óbudai táborozó gyerekek, Bús Balázs kerületi képviselő és a helyi Fidesz-frakció 400 strandbelépőt ajánlott fel, de Kiss László polgármester megtiltotta az átvételét.

Több óbudai szülő kereste meg a korábbi polgármestert azzal, hogy az önkormányzat által fenntartott napközis táborban nem biztosítják a strandolási lehetőséget, noha a korábbi években ez adott volt. Az önkormányzat két napközis tábort tart fenn, az egyik a Barátság Parkban, másik a pünkösdfürdői stranddal szemben lévő kiserdei Iskolában működik, de egyik helyen sem biztosítanak most strandolási lehetőséget. A kerületi képviselő vett a tiszteletdíjából kétszáz jegyet, hogy ezzel segítse a gyerekeket, de Kiss László, a jelenlegi, baloldali polgármester a tábor vezetésének megtiltotta, hogy a jegyeket átvegye. Közben a Fidesz-frakció is csatlakozott, kétszáz jegyet vett, tehát összesen négyszáz jegyet szerettek volna a gyerekeknek eljuttatni, de erre nem volt lehetőség. Végül úgy döntöttek, hogy a szalézi táborban lévő rászoruló gyerekeknek, valamint a Jövőbarát Alapítvány programjában részt vevő gyerekeknek ajánlják fel, és mind a két szervezet szívesen fogadta a jegyeket – számolt be róla Bús Balázs.

Kiss László polgármester azzal érvelt, és képeket is mutatott róla, hogy nagyon leromlott állapotban van a strand, ahol táboroztak volna a gyerekek, és 50 milliós beruházás lenne a felújítása, amit nem tudtak elvégezni a pandémia és az elvonások miatt az elmúlt időszakban.

"Ez egyszerűen nem igaz, 2019-ben ez a medence, a strandolási lehetőség teljes mértékben biztosítva volt, azóta eltelt két év, és semmilyen karbantartás nem történt.

Ha egy strandot nem tartanak folyamatosan karban, az le fog rohadni,

és erre nem akkor kellene rájönni, amikor biztosítani kell a napközis tábort. Mi folyamatosan karban tartottuk" – mondta Bús Balázs.

Vitát váltott ki az úgynevezett méhlegelők ügye, amelyből többet is kialakítottak, például Óbudán is van jó néhány. A volt polgármester szerint szükség van méhlegelőkre, csak nem úgy, ahogy ezt a Fővárosi Önkormányzat ebben az évben megpróbálta megvalósítani.

"Ez igazából csak egy kommunikációs trükk volt.

Valójában a Fővárosi Önkormányzat nem szerződött le időben azokkal a a partnerekkel, akiknek a kaszálást el kellett volna végezniük, és a kétségbeesésében, mivel lehetetlen állapotok alakultak ki a városban, nemes egyszerűséggel kihelyezett méhlegelő táblákat azzal, hogy ezek méhlegelők, és ezért nem fogják ezeket lekaszálni" – mondta Bús Balázs. Hozzátette, az egy szakmai vita, hogy ez valóban hasznos-e a méheknek itt a városi környezetben, de nem érti, hogy például a Mocsárosdűlőn egy 268 ezer négyzetméteres területet miért szánnak beépítésre, ahelyett hogy azt jelölték volna ki méhlegelőnek.

"Közben azt látjuk, hogy nemcsak a fővárosi zöldterület öt százaléka marad ki a kaszálásból, hanem ennél jóval nagyobb terület, sehol nincs rendesen elvégezve a zöldfelület gondozása. Úgy tűnik, hogy a locsolási feladatokat is a Főkert elég felületesen hajtja végre, és jelentős pusztulásnak indult a zöld vagyon" – mondta a fideszes képviselő.

A Főkert közösségi oldalán megjelent egy közlemény és hasonlóan nyilatkozott az InfoRádióban Bardóczi Sándor, a városháza fő tájépítésze, hogy az ilyen méhlegelők esetében évenként öt-hat kaszálás az elfogadott, de a kezdeti időszakban évenkénti egy-kétszeri kaszálásra kerülhet csak sor, hogy az ökoszisztéma erősödjön.

"Én láttam méhlegelőket, ott rendesen elültetnek virágmagokat, valóban egy virágos rétet hoznak létre. Amit Bardóczi Sándorék művelnek, az felelőtlen gazdálkodás"

– tette hozzá Bús Balázs.

A kerületi önkormányzat egy fásítási programot indított 2017-ben Óbudán, és 2019-ben meg is állapodtott a gödöllői egyetem tájépítészeti karával a munka megtervezéséről, elkészítéséről. Két bányaterületen nagyjából hatezer fás erdősítés valósult volna meg, de a legutóbbi bizottsági ülésen kiderült, hogy a Tesco fölötti nagy területen, a Testvérhegyen a területet ezer négyzetméteres telkenként hasznosításra írja ki az önkormányzat, és nincs szó arról, hogy a fásítási programot folytatná.

"Miközben a kampányban még zöld programmal kampányoltak, most azt látjuk, hogy a fásítási-erdősítési programnak, ami elindult az előző ciklusban, ez a baloldali városvezetés véget vetett" – jelentette ki a kerületi politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×