eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Flesch Tamás: drámai a helyzet a hazai szállodaiparban

Amellett, hogy hiányoznak a vendégek, nincs elég szakács és takarító személyzet – hívta föl a figyelmet az InfoRádióban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, aki szerint egyelőre nagy a bizalmatlanság a szakmával szemben.

Ha le van zárva praktikusan a fél világ, akkor nagyon nehéz intézkedéseket hozni – fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás. Ettől függetlenül a budapesti szállodások mindent megtesznek annak érdekében, hogy legalább minimalizálják a veszteségüket, különféle akciókat hirdetnek az üzletembereknek is, hátha most már üzleti útra indulnak.

„Ezek pótcselekvések, mert valós tevékenység Budapesten nem nagyon lehet”

– emelte ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Ezzel szemben vidéken teljesen más a helyzet, ugyanis a magyar emberek megindultak a belföldi célpontok felé. Vagyis a nyár a vidéki turizmus tekintetében ígéretesnek tűnik, azzal együtt, hogy sokan a külföldet választják – tette hozzá Flesch Tamás.

Az elnök arra is kitért, hogy a magyar lakosság nagy többsége nem a fővárosban él ugyan, de hosszú évtizedek tendenciája már, hogy a belföldi turizmus 75-80 százalékát a budapestiek adják, amin változtatni kellene, de ez nem megy egyik percről a másikra. Ráadásul ha sikerülne is megduplázni a nagyjából 8-10 százalékos vidéki foglaltságot Budapesten, az akkor is még csak 20 százalékot jelentene, ami közel sem elégséges ahhoz, hogy életben tartsa a fővárosi szállodákat.

"Budapest esetében minden lehetőséget meg kell ragadni, akár a Restart programmal, akár a Magyar Turisztikai Ügynökség különféle marketingakcióival, illetve a szállodások saját maguk által megcélzott belföldi vendégkörével, de

a külföldiek nélkül Budapest nem kalkulálható turisztikai szempontból"

– hangsúlyozta.

Ami a külföldi turistákat illeti, a tengerentúlról egyelőre reménytelennek tűnik az érkezésük, így a szövetség változatlanul az európai – köztük a német, francia, brit és orosz – turistákban bízik, akik 80-85 százalékát adták a budapesti turizmusnak a világjárványt megelőzően. Flesch Tamás megfogalmazása szerint általuk „elindulhatna valami Pesten. Ha nem is az, ami 2019-ben volt, de legalább egy olyan értelmezhető dolog, amivel a költségeket fedezni lehet.” Megjegyezte, hiába érik el a 2019-es bevételi számokat, a költségek olyan szinten megemelkedtek, hogy az üzemi eredmény nem tudni, mikor értheti el a két évvel ezelőtti szintet.

Flesch Tamás

drámainak értékelte a munkaerő kérdését a szállodaiparban.

Mint kiemelte, akkora a hiány, hogy sokszor már az igazgatók vagy az értékesítők takarítanak, és szakácsok sincsenek, pedig még el sem indult igazából Nyugat-Európából a magyar szakemberek „elszívása”, ahogy az volt 2019 előtt is.

„Nagyon sok fiatal elhagyta a szakmát, reméljük csak ideiglenesen, miután bizalmatlanság van a szakmával kapcsolatban, ami vissza kell majd szerezni. Mindez azonban csak úgy lehetséges, ha tényleg stabilizálódik a helyzet, nem lesznek lezárások, nem lesznek újabb hullámok, és mindenki el tudja hinni, hogy ez a szakma megint ugyanolyan szép lesz, mint amelyik volt 2019 előtt" – fogalmazott a szövetség elnöke.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×