eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyíregyháza, 2021. április 24.Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-től hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belső terekben viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Zacher Gábor keményen elítéli a terasztumultust

A hatvani kórház főorvosa szerint a féktelen bulizás hatásait két hét múlva megérzi az egészségügy.

Zacher Gábort elkeserítette a hétvégén tobzódó teraszozás.

Nagyon durva felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam – fogalmazott Zacher Gábor az Index kérdésére.

A főorvos szerint mindenki elfelejti, hogy egy oltás után még senki sem védett. Sőt, a megfelelő védettséget a második oltás utáni 14. naptól érjük el.

Mint mondta: kezelnek olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni.

És itt újra visszakanyarodott a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől.

Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség – húzta alá a főorvos, aki arra is kitért, hogy az újranyitási lázban a sétálók is megfeledkeztek a maszkviselésről.

Elsősorban nem köhögéssel, cseppfertőzéssel adunk utat a vírus terjedésének, hanem a levegőben található, mikroszkopikus méretű részecskékbe kapaszkodva, úgymond „szörföl” a vírus.

Így nemhogy a tőlünk 80 méterre sétálgatót, hanem az akár 200 méterre lévő személyt is megfertőzhetjük.

Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem „aktuális”, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez – kesergett Zacher Gábor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×