eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Jakab Péter/Facebook

Előválasztás: 20 ezer ajánlás és kétfordulós győzelem a miniszterelnök-jelöltség ára

Megvan az ellenzéki előválasztás menetrendje, bár a részletekről továbbra is tárgyalnak a pártok. A jelenlegi tervek szerint július 26-ától jelezhetik indulásukat a jelöltek, augusztus végén kezdődik az ajánlások gyűjtése, szeptember közepén az első, október elején pedig a második fordulót tartják. A részletekről Magyar Györgyöt, a lebonyolítást segítő Civil Választási Bizottság elnökét kérdezte az InfoRádió.

A Civil Választási Bizottság elnökének tájékoztatása szerint a hat ellenzéki párt az alapok letételében állapodott meg, a belső részletekről pedig még különféle egyeztetések zajlanak. Ami jelenleg igen valószínűnek tűnik, hogy július végére várják a jelentkezéseket, és azt követően augusztusban kezdődik el a jelölés. Ennek lényege, hogy mintegy 400 ajánlást kell összegyűjtenie annak, aki egyéni választókerületben szeretne elindulni, és 20 ezer aláírást annak, aki meg akar mérkőzni a miniszterelnök-jelölti helyért, ami praktikusan a listavezetést is jelenti – magyarázta az InfoRádióban Magyar György. Összességében tehát augusztus vége lesz az az időszak, amikor a pártok kiadják az ajánlóíveket, amiken majd lehet gyűjteni az aláírásokat, majd ezt követően világosan lehet majd látni, hogy kik indulnak az előválasztáson – és praktikusan, hogy kik azok, akik jelölték őket.

A Civil Választási Bizottság elnöke azt is megerősítette, hogy a pártok a kampányra vonatkozó etikai kódexet is aláírták, ami az ellenzéki politikusok egymás ellen irányuló mocskolódásoknak kívánja az elejét venni. Magyar György megjegyezte: ennek betartása a választási, illetve az előválasztási bizottságok feladata lesz, és az azt megsértőkkel szemben szankciókkal, végső esetben kizárással is élhetnek. Tilos tehát a személyeskedés és a karaktergyilkosság, magyarán nem egymással szemben, hanem a választók szimpátiája megszerzéséért kell kampányolniuk az érintetteteknek.

A független jelöltekkel kapcsolatban az ellenzéki pártok akként döntöttek, hogy aki kívülről jön, és szeretné megméretni magát az előválasztásokon, annak nyilatkoznia kell, hogy ha a későbbieken bekerül a parlamentbe, akkor melyik frakcióba kíván majd helyet foglalni.

Jelen elképzelések szerint az előválasztás őszre várható,

bár a nyári nyitás és oltakozási számok tükrében akár júniusban, júlisban is sor kerülhet rá. Mindenesetre a legvalószínűbb, hogy a 106 egyéni választókörzetben szeptember hónapban bonyolódhat le az alapforduló, amely során a választók a miniszterelnök-jelölt személyére is voksolhatnak. Az egyéni választókörzetek esetében a legtöbb szavazattal bíró személy lesz a közös ellenzéki jelölt a jövő tavaszi országgyűlési választásokon, míg a miniszterelnök-jelöltséget két fordulósra tervezik. Magyar György szerint utóbbinak az az értelme, hogy nagy valószínűséggel az első fordulóban a 6-7, akár 8 miniszterelnök-jelölt közül senki nem fogja megkapni a 50 százalék +1 szavazatot, így egy második fordulóra lehet szükség, amelyen a 15 százalék fölöttiek mérkőzhetnek meg újra egymással.

A fentiek értelmében tehát október közepére meglehet az ellenzéki jelöltek teljes sora mind a 106 egyéni körzetben, valamint a miniszterelnök-jelölt személye is kiderülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×