eur:
394.93
usd:
363.51
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2021. március 17-én. A kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelyet a rendes ülésnapot követően tartottak, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. A kormány sem képviseltette magát a tanácskozáson, amelyen az ellenzéki frakciók a koronavírus-járvány kormányzati kezeléséről vitáztak volna.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Etikai kódex készült az ellenzéki előválasztáshoz - ez áll benne

Ez alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját.

Előválasztási etikai kódexet fogadtak el az ellenzéki együttműködésben részt vevő pártok elnökei szerdán.

A hat párt - a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd - az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint dokumentum bevezetője rögzíti, hogy "a demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon". Céljuk, "hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát", és a hol kormány tiszteletben tartja mások véleményét.

Az előválasztásban részt vevő pártok vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.

A kódex értelmében az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikustársaik

vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét.

Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését. Céljuk a közéleti folyamatok morális és tömegkommunikációs válságának felszámolása.

A megállapodás szerint a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak. Médiakapcsolataikat az összefogás sikerének szolgálatába állítják. A jelöltek vállalják, hogy minden törvényes eszközzel fellépnek "a kormányzati hazugságkampánnyal" szemben;

jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék

- írták.

A dokumentum szerint azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×