eur:
387.24
usd:
356.82
bux:
66150.54
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlávik János: még legalább két-három hétig óriási nyomás lesz a kórházakon

A betegség lassú lefolyása is hozzájárul ahhoz, hogy egyelőre nem látszanak a korlátozó intézkedések hatásai – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A betegség nagyon lassú lefolyású, sok időt töltenek a betegek a kórházban, sokszor hetek telnek el a gyógyulásig, ezért két-három hetes trendeket kell nézni – mondta Szlávik János a Hír TV-ben. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint nehéz megjósolni, hogy mi lesz a következő napokban, "de ha ilyen ütemben érkeznek továbbra is betegek, akkor legalább két-három hétig óriási nyomás lesz még a kórházakon. Talán utána gondolkodhatunk azon, hogy javulni fog a helyzet."

Közölte azt is, hogy nem szabad elkezdeni enyhíteni, a mostani számok mellett nagyon szigorúnak kell lenni.

"Az átoltottság még messze van attól, hogy enyhíteni lehessen. Két-hárommillió oltott ember esetén már nem fog robbanásszerűen növekedni, de a nyájimmunitás 6-7 millió emberes védettségétől messze vagyunk.

Most nem szabad hátradőlnünk, mert az élen vagyunk Európában"

– figyelmeztetett a szakember.

A közelgő húsvéti ünnepek miatt arra is felhívta a figyelmet, hogy noha ez a nagy családi összejövetelek ideje, az emberek ne tartózkodjanak zárt térben, mozduljanak ki az otthonukból, kiránduljanak, de ott se menjenek zsúfolt helyekre.

Szlávik János most a locsolkodást sem javasolja. "Mi, akik látjuk a járványnak a dinamikáját, látjuk olykor azokat a fiatalembereket is, akik megbetegszenek, azokat az időseket, akiket éppen a családtagjaik fertőztek meg,

nem mondhatjuk azt, hogy engedjük a családi rendezvényeket"

– mondta.

A főorvos hozzátette, az sem igaz, hogy aki be van oltva, az nagyon nagy biztonságban van. Nagy valószínűséggel valóban nem lesz súlyos beteg, de megfertőződhet, esetleg kis mértékben át is adhatja a vírust. Szerinte a legnagyobb biztonságot az adja, aki átesett a fertőzésen, és utána kap egy oltást. Náluk magasabb az antitestszint, magasabb, mint a két dózisú oltás esetében.

"Egy oltás még nem elég, nem szabad hamis illúziókba keveredni. Be kell tartani az oltási rendet, kell a második oltás" – mondta Szlávik János, és beszélt a koronavírus-járvány jövőjéről is.

"A koronavírusok esetében nem nagyon van helye jóslásoknak, elképzelhető, hogy lesznek újabb hullámok, de a védőoltások nem engednek újabb óriási hullámokat. Nem győzhet a vírus már, ugyanakkor jó néhány évig gondunk lesz a kórokozóval, viszont már nem járványszinten" – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×