INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

lantos judit

párkapcsolat

házasság

koronavírus

Párkapcsolati mediátor: a pandémia pusztítja a házasságokat is

Párkapcsolati mediátor: a pandémia pusztítja a házasságokat is

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A szakemberek szerint sok kapcsolatra megerősítőleg hat a koronavírus-járvány, a házasságok egy részének végére azonban éppen a Covid tesz pontot. A kimutatások szerint tavaly 15-20 százalékkal nőtt a válások száma, melyet többségében továbbra is a nők kezdeményeznek.

Egyértelműen érezhető, hogy többen fordulnak a párkapcsolati mediátorhoz, akár csak tanácsadás végett, de a válóperek száma is növekedett. Vagyis több mindenkiben is felbukkant az érzés, hogy valami nem stimmel – fogalmazott Lantos Judit.

Ugyanakkor azon párok esetében, ahol a bizalom, az együttműködés, a türelem, a feladatmegosztás, vagy akár a közös döntéshozatal működött,

a járványhelyzet miatti új nehézség akár még a párkapcsolat megerősítését is eredményezhette.

Hiszen amiatt, hogy home office-ban dolgoztak, és nem lehetett elmenni sehová, több idő maradt egymásra, a kommunikációra, ami bizonyos kapcsolatoknak jót is tett.

Ott viszont, ahol már voltak kezdeti jelei a kapcsolat nem megfelelő működésének, akár csak tudat alatt,

valóban „robbanni” tudtak a feszültségek az összezártság miatt

– tette hozzá a szakember –, miután nem volt lehetőség a kimozdulásra, a feszültség levezetésére, illetőleg arra, hogy magukban elnyomják, tudatosítsák.

Bár nem lehet azt állítani, hogy a járványhelyzet minden olyan dolgot felszínre hozott, ami előbb vagy utóbb egyébként is bekövetkezett volna, de tendenciájában mégis ez a helyzet – mondta Lantos Judit. Vagyis, ahol olyan rossz volt a párkapcsolat, hogy akár csak évekkel később, de ez jelentkezett volna, mindenképp felgyorsította a mostani helyzet. Ezzel együtt nyilván van olyan eset, amikor rosszat tett a pandémia, mert esetleg – ha szépen működött volna tovább a világ, mint eddig – nem került volna sor szakításra egyébként.

A párkapcsolati szakember arra is kitért, hogy az első hullám után a nyáron volt lehetőség kiereszteni a gőzt, bár ez éppen csak elkezdődött, amikor beköszöntött az ősz és vele a második hullám. Ez utóbbi pedig sokkal tovább eltart, mint az első. Ráadásul a tél sem a legideálisabb időszak, más az emberek hangulata, mint tavasszal vagy nyáron. Összességében tehát

a második hullám nagyon nem tett jót a párkapcsolatoknak.

Megoldásként a tudatosságot és a türelmet emelte ki Lantos Judit, arra is emlékeztetve, hogy rengeteg önsegítő cikk érhető el az interneten, és számos szakirodalom is foglalkozik – közérthető módon – ezzel a témával. Hogy egy párkapcsolatban hogyan lehet jól kommunikálni, együttműködni, és hogy milyen hozzáállást kell a pár mindkét tagjának folytatnia ahhoz, hogy a problémákon túl lehessen jutni. De egy-két konzultáció erejéig érdemes lehet szakembert is felkeresni.

„Nem szabad feladni, és nem az a megoldás, hogy szaladunk a válóperes ügyvédhez”

– emelte ki.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Több a válás – Lantos Judit párkapcsolati mediátor
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018