eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Sorban állók a Honvédkórház előtt 2020. március 16-án. A koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a kórházban kizárólag az elővizsgálati ponton történő áthaladást követően lehet igénybe venni minden járó- és fekvőbeteg ellátást. Az elővizsgálat lázmérésből és kérdőív kitöltéséből áll, amely mindenkinek kötelező.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Páratlan nagy dolgokra készül a Honvédkórház

Jelentős civil és katonai egészségügyi fejlesztések kezdődtek az MH Egészségügyi Központban, amelynek a koronavírus-járványban is helyt kell állnia. A Honvédkórházban kész arra, hogy egy nap alatt 60 oltóponton akár 10 ezernél is több embert oltsanak be – mondta az InfoRádiónak Wikonkál Norbert, az intézmény főigazgatója.

A december 29-én megjelent kormányrendelet szerint a fővárosban a Baleseti Központ, az Uzsoki utcai és a Károlyi Sándor Kórház, Kistarcsán a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház került a Honvédkórházhoz. Így Wikonkál Norbert személy szerint egy több mint 4600 ágyas kórházegyüttes egységes gazdálkodásáért, humánpolitikájáért, ellátásáért felel.

A főigazgató az InfoRádiónak elmondta, szeretné, ha már idén megtörténne a Pap Károly utca–Róbert Károly körútnál található telephelyükön az új kórházszárny alapkőletétele, amely otthonául szolgálna a Podmaniczky úti intézménynek, amit ezáltal nem kellene felújítani.

Egy vadonatúj sürgősségi ellátóhelyet terveznek megvalósítani,

miután a jelenlegi kubatúra napi körülbelül 60 fő sürgősségi ellátásra van tervezve. Azonban a megfelelő képalkotó diagnosztikai és műtői háttérrel meg tudnának felelni a napi akár kétszáz fős betegbeáramlásnak is, hiszen Budapesten nincs még egy olyan intézmény, amely olyan trauma- és idegsebészeti háttérrel, valamint sztrók- és infarktusellátással bír, mint a Honvédkórház, lefedve az egészségügy széles spektrumát – tette hozzá.

Wikonkál Norbert elmondta, a Honvédkórház alapfeladata a hon- és rendvédelmi, valamint vasútegészségügyi ellátás.

A kórháznak készen kell állnia, hogy ha szükséges, katonai ellátó egységgé alakuljon át,

így idén megkezdik az úgynevezett ROLE 2, vagyis a harctéri sérülések azonnali és emelt szintű elsősegélynyújtás képességének a kialakítását, hiszen az ország a NATO szerepvállalása kapcsán külföldön is jelen van, emlékeztetett a szakember. Tehát a ROLE 2 alatt egy harctérre kitelepülő, magas felkészültségű, szinte kórházi infrastruktúrával rendelkező szervet kell elképzelni, amiben az egészségügyi ellátást nyújtó szakdolgozók, ápolók és orvosok tréningen esnek át, hogy a nem hagyományos ellátás során megtanulható képességek birtokában is bevethetők legyenek. A főigazgató felidézte, ennek nagyon konkrét haszna volt karácsony előtt az újpesti támadás során is, ahol a megkéselt rendőr ilyen jártassággal bíró kollégáknak köszönhette az életét.

Kiemelt sürgősségi ellátó munkájuk miatt utolsók között kapcsolódtak be az aktív Covid-ellátásba. A legmagasabb betegszám november 23-án volt, akkor 207 fertőzöttet kezeltek, jelenleg kevesebb, mint 100 koronavírusos beteg van náluk – mondta Wikonkál Norbert, aki arról is beszélt, hogy a

Honvédkórházban készen állnak arra, hogy egy nap alatt 60 oltóponton akár 10 ezernél is több embert oltsanak be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×