eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Arcok 1956-ból – Ábrahám József

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 23-tól hétköznaponként egy-egy portréval tiszteleg harminc hős és mártír emléke előtt.

Ábrahám József szerszámkészítő-gépésztechnikus (1924–1958) – Budapest, 1958. június 11.

Portré

„Ábrahám Józsefet az amerikai hírszerző szervek a Magyar Népköztársaság elleni kémkedésre beszervezték, és Ábrahám József kémtevékenységet folytatott” – állapították meg a nyomozó szervek, a helyzet azonban nem ennyire egyszerű, az állítólagos „kémszervezetet” ugyanis nagy valószínűséggel maga a politikai rendőrség hozta lére, amelynek eszköztárában az ilyen provokáció akkoriban bevettnek számított.

Ábrahám József 1924-ben született Budapesten, apja szabómester volt. Kétéves volt, amikor az édesanyját elvesztette, édesapját 1944-ben gyilkolták meg. A hat elemi után kifutófiúként kezdett dolgozni, majd 1941-től szerszámkészítőnek tanult. 1944-ben szabadult fel, de alig, hogy dolgozni kezdett, novemberben elvitték munkaszolgálatra. A keleti fronton hadifogságba esett, 1945 elején jutott haza Magyarországra. Esti tanfolyamon gépipari technikumot végzett, és az Autóvillamossági Felszerelések Gyárában helyezkedett el. Először 1950-ben nősült meg, házasságából egy fia született. Három év után elváltak, második feleségével 1955-ben házasodtak össze. 1945-ben belépett a kommunista pártba, de 1948-ban kizárták. 1953-ban tagja lett az Magyar Dolgozók Pártjának, de 1955-ben ismét kizárták. Perbeli vallomása szerint mindkétszer azért, mert olyan szegény volt, hogy a tagdíjat sem tudta kifizetni.

A forradalom alatt a harcokban nem vett részt, ugyanakkor a fennmaradt dokumentumok alapján azt tudjuk, hogy jelen volt a Magyar Forradalmi Ifjúsági Párt megalakításakor. A periratok tanúsága szerint december elején megkereste egy, a forradalom idején megismert férfi, és megkérte, írjon össze megbízható fiatalokat, akikre számítani lehet a harc folytatásában, Ábrahám azonban nem tett eleget a felkérésnek. Még ugyanebben a hónapban egy munkatársa ajánlására (aki többször komolyabb összegekkel segítette őt nehéz anyagi helyzetében) Bécsbe ment. Az osztrák fővárosban egy, a perben csak Bobby fedőnéven említett állítólagos amerikai hírszerző magyarországi kémhálózat megszervezésére kérte fel. Ehhez különböző eszközöket kapott, munkájáért pedig pénzt ígértek neki. Miután Ábrahám visszatért Magyarországra, 1957 februárjában sikerült bevonnia a szervezkedésbe volt munkatársát, Nagy Andrást. Nagy a debreceni szovjet katonai repülőtérről lokátorcsöveket szerzett, és egy lokátoros szakkönyvet is elvitt Ábrahámnak. Nagyon kívül Ábrahám több kollégáját és ismerősét is beszervezte, rajzot készítettek a kiskunfélegyházai repülőtérről, amit egy ott katonáskodó ismerősével ellenőriztetett. Augusztusban fényképeket készítettek a tököli és a székesfehérvári repülőterekről, de igazán komoly adatokhoz nem tudtak hozzájutni. Ábrahám társait a munkahelyéről szerzett motoralkatrészekkel fizette ki, később a büntetőeljárásban ezért lopással is megvádolták. Idegileg egyre nehezebben viselte a feladatot, ami alól többször igyekezett kibújni. 1957. október 23-án vették őrizetbe.

A Budapesti Katonai Bíróság Gáspár Gyula őrnagy vezette különtanácsa 1958. március 27-én közhivatalnoki állás felhasználásával elkövetett hűtlenségben, népi demokratikus államrend elleni szervezkedésben való tevékeny részvételben, kétrendbeli tiltott határátlépésben és társadalmi tulajdon sérelmére ismételten elkövetett lopásban találta bűnösnek, és halálra ítélte. Még a vádirat-tervezetet jóváhagyó ügyész is kifogásolta a tiltott határátlépés vádjának felvételét, mivel arra az időszakra, amikor Ábrahám Ausztriában volt, amnesztiát hirdettek a határt engedély nélkül átlépőknek. Ennek ellenére ebben a vádpontban is megállapította Ábrahám bűnösségét a bíróság. A másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumának Szimler János alezredes vezette különtanácsa 1958. június 9-én helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. A bíróság az első fokon csak börtönbüntetésre ítélt III. rendű vádlott Nagy Andrásra is halálos ítéletet szabott ki.

Ábrahám Józsefet a Budapesti Országos Börtön udvarán Nagy Andrással együtt végezték ki 1958. június 11-én.

Források és irodalom

  • Ábrahám József és társai pere. HM HIM Hadtörténelmi Levéltár XI. 22. 010/1958
  • 1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet. Budapest, 1996.
  • Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Az Arcok 1956-ból sorozat korábbi cikkei itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×