INFORÁDIÓ
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia

poloska

invázió

szent istván egyetem

rovar

Egy dolgot tehetünk a lakásba igyekvő poloskák ellen

Egy dolgot tehetünk a lakásba igyekvő poloskák ellen

InfoRádió

Elkezdődött a poloskaszezon, vagyis számíthatunk rá, hogy a poloskák elindulnak lakásainkba – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense.

A lakosságot értinő poloskaszezon az őszi napéjegyenlőségre, szeptember utolsó dekádjára–október elejére tehető, ekkor a rovarok megrohamozzák a lakásokat. Mezőgazdasági oldalról nézve azonban már javában tart, így a termesztett növényeken, gyümölcsféléken jó ideje találkozni velük – fogalmazott az InfoRádiónak Vétek Gábor docens, megjegyezve, hogy az alma- és őszibarcktermesztők szerint idén kevesebb probléma volt a kártevőkkel, mint a tavalyi évben, tehát „a gyümölcsök a betakarítással kinőttek a poloska foga alól”.

Védekezni, részint akadályozva a bejutásukat a lakásba azonban

csak a passzentos, hézagmentesen felhelyezett szúnyoghálókkal lehetséges

– magyarázta a szakember. Ha erre nincs lehetőség, az esti órákban kerülendő az égő villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a poloskákat is. Vagyis kizárólag a fizikai kizárás marad, ismételte meg, ugyanis

az elriasztásukra szolgáló anyag vagy eszköz pillanatnyilag még nem ismert.

Természetesen a rovarirtó segít, amennyiben már bejutott az állat, attól ugyanúgy, mint minden egyéb, háztartásban előforduló rovar, „meg fogja adni magát”.

Vétek Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a már bejutott állatok nem feltétlenül lesznek szem előtt, miután védett helyet keresve húzódtak be a természetből, így a lakáson belül is el fognak bújni az ágy vagy szekrény mögé, bármilyen védett zugba, sarokba elbújnak arra készülve, hogy átteleleljenek, táplálkozás és szaporodás nélkül a következő tavaszig kihúzzák. Ezért nehézkes lehet őket megtalálni, és megeshet, hogy decemberben, mikor már javában fűtünk a lakásban, egyszercsak megjelennek, nagy megleptést okozva.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Egy dolgot tehetünk a lakásba igyekvő poloskák ellen
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018