eur:
393.95
usd:
369.49
bux:
65675.94
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Egy dolgot tehetünk a lakásba igyekvő poloskák ellen

Elkezdődött a poloskaszezon, vagyis számíthatunk rá, hogy a poloskák elindulnak lakásainkba – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense.

A lakosságot értinő poloskaszezon az őszi napéjegyenlőségre, szeptember utolsó dekádjára–október elejére tehető, ekkor a rovarok megrohamozzák a lakásokat. Mezőgazdasági oldalról nézve azonban már javában tart, így a termesztett növényeken, gyümölcsféléken jó ideje találkozni velük – fogalmazott az InfoRádiónak Vétek Gábor docens, megjegyezve, hogy az alma- és őszibarcktermesztők szerint idén kevesebb probléma volt a kártevőkkel, mint a tavalyi évben, tehát „a gyümölcsök a betakarítással kinőttek a poloska foga alól”.

Védekezni, részint akadályozva a bejutásukat a lakásba azonban

csak a passzentos, hézagmentesen felhelyezett szúnyoghálókkal lehetséges

– magyarázta a szakember. Ha erre nincs lehetőség, az esti órákban kerülendő az égő villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a poloskákat is. Vagyis kizárólag a fizikai kizárás marad, ismételte meg, ugyanis

az elriasztásukra szolgáló anyag vagy eszköz pillanatnyilag még nem ismert.

Természetesen a rovarirtó segít, amennyiben már bejutott az állat, attól ugyanúgy, mint minden egyéb, háztartásban előforduló rovar, „meg fogja adni magát”.

Vétek Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a már bejutott állatok nem feltétlenül lesznek szem előtt, miután védett helyet keresve húzódtak be a természetből, így a lakáson belül is el fognak bújni az ágy vagy szekrény mögé, bármilyen védett zugba, sarokba elbújnak arra készülve, hogy átteleleljenek, táplálkozás és szaporodás nélkül a következő tavaszig kihúzzák. Ezért nehézkes lehet őket megtalálni, és megeshet, hogy decemberben, mikor már javában fűtünk a lakásban, egyszercsak megjelennek, nagy megleptést okozva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×