eur:
391.71
usd:
362.24
bux:
65819.18
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Nyitókép: Pixabay.com

Egy dolgot tehetünk a lakásba igyekvő poloskák ellen

Elkezdődött a poloskaszezon, vagyis számíthatunk rá, hogy a poloskák elindulnak lakásainkba – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének docense.

A lakosságot értinő poloskaszezon az őszi napéjegyenlőségre, szeptember utolsó dekádjára–október elejére tehető, ekkor a rovarok megrohamozzák a lakásokat. Mezőgazdasági oldalról nézve azonban már javában tart, így a termesztett növényeken, gyümölcsféléken jó ideje találkozni velük – fogalmazott az InfoRádiónak Vétek Gábor docens, megjegyezve, hogy az alma- és őszibarcktermesztők szerint idén kevesebb probléma volt a kártevőkkel, mint a tavalyi évben, tehát „a gyümölcsök a betakarítással kinőttek a poloska foga alól”.

Védekezni, részint akadályozva a bejutásukat a lakásba azonban

csak a passzentos, hézagmentesen felhelyezett szúnyoghálókkal lehetséges

– magyarázta a szakember. Ha erre nincs lehetőség, az esti órákban kerülendő az égő villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a poloskákat is. Vagyis kizárólag a fizikai kizárás marad, ismételte meg, ugyanis

az elriasztásukra szolgáló anyag vagy eszköz pillanatnyilag még nem ismert.

Természetesen a rovarirtó segít, amennyiben már bejutott az állat, attól ugyanúgy, mint minden egyéb, háztartásban előforduló rovar, „meg fogja adni magát”.

Vétek Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a már bejutott állatok nem feltétlenül lesznek szem előtt, miután védett helyet keresve húzódtak be a természetből, így a lakáson belül is el fognak bújni az ágy vagy szekrény mögé, bármilyen védett zugba, sarokba elbújnak arra készülve, hogy átteleleljenek, táplálkozás és szaporodás nélkül a következő tavaszig kihúzzák. Ezért nehézkes lehet őket megtalálni, és megeshet, hogy decemberben, mikor már javában fűtünk a lakásban, egyszercsak megjelennek, nagy megleptést okozva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×