eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Számos változással köszönt be az augusztus

Több jogszabály is változik 2020. augusztus elsejével. Többek között a beutazási korlátozásokból gyorsan szabadulni akarók számára fizetős lesz a koronavírusteszt, és életbe lép az Airbnb-szigor. Változik a csődtörvény, és drágulni fog a fővárosi parkolás.

Mint ismert, július közepén léptek életbe Magyarországon az új beutazási szabályok, melyek értelmében három kategóriába sorolták az országokat (zöld, sárga, piros) a fertőzöttség szempontjából. Az utóbbi két színnel jelzett országból érkezőkre 14 napos karantén vár még akkor is, ha teljesen egészségesek. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. Július 31-ig bezárólag az állam átvállalta a tesztek árát,

szombattól viszont már mindenkinek magának kell fizetnie

a koronavírustesztet, ha két hétnél hamarabb akar szabadulni a kötelező házi karanténból – emlékeztet a Napi.hu összefoglalója.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Ugyancsak augusztus 1-jétől hatályos a július 21-én kihirdetett, Airbnb-törvénynek is nevezett jogszabályváltozás, amelynek értelmében ezentúl az önkormányzatok

időben korlátozhatják a magánszálláshelyek kiadását.

Az indoklás szerint a rövid távú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és albérletárakat is megnövelte, emellett a társasházi együttélésben is konfliktusokat okozott. Karácsony Gergely főpolgármestere az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, olyan megoldást szeretnének, ami arra ösztökéli a tulajdonosokat, hogy a nyári, intenzívebb időszakban a turistáknak Airbnb formában, iskolaidőszakban pedig albérletként, diákoknak adják ki a lakásaikat.

Több ponton is változik a csődtörvény

Az egyik legmarkánsabb változás, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek felszámolása során, az adós vagyonának értékesítésekor az államot elővásárlási jog illeti meg, továbbá a gazdálkodó szervezetek számos újabb típusát vonja be e körbe – hívta föl a figyelmet korábban az InfoRádióban a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje. Szombattól

nő a csődeljárásban érvényesülő moratórium időtartama

a korábbi 120-ról 180 napra is, és több más határidő is megnyúlik.

Drágul a parkolás Budapesten

A fővárosi önkormányzat korábbi döntése alapján szombattól számos díjzónában emelkednek a parkolási díjak, emellett bővül a parkolási zóna Zuglóban, a XII., és a XIII. kerületben. Négy kerületben (a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület) egyes parkolási zónáiban eggyel magasabbra ugranak a díjtételek.

Sok helyen visszaáll a vasúti alapmenetrend

A MÁV Zrt. tíz vasútvonalon szombattól visszaállítja a korábbi, megszokott alapmenetrendet. A veszélyhelyzet alatt június 6-tól csökkentett vasúti menetrendet vezettek be a regionális vonalakon és pótlóbuszokat állítottak forgalomba, amit a társaság felülvizsgált. Több regionális vonalon az utazási igényekhez igazodva

módosítják a pótlóbuszok közlekedési rendjét

is augusztus 1-től.

Biber Anett szóvivő az InfoRádió kérdésre közölte: a nemzetközi vonatközlekedés hétről hétre változik, azonban július 1-től a legfontosabb vasútvonalakon újraindultak a nemzetközi vonatok, ahol ezt az egészségügyi helyzet, illetve a technológiai adottságok lehetővé tették. Azonban azóta is folyamatosan változik a helyzet mind idehaza, mind a környező országokban, amit a MÁV-nak a lehető legnagyobb rugalmassággal le kell reagálnia – tette hozzá a MÁV-Start munkatársa.

Csak elvileg változnak az állatorvosi receptek

Augusztus 1-től hatályba lép az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008-as XLVI. törvény módosítása, amely változtat az állatorvosi vény jelenlegi definícióján, megnyitva az utat az elektronikus vények rendszerének majdani bevezetéséhez. Az azonban, hogy a jogszabályokban foglalt változtatások mikor jelennek majd meg a mindennapi gyakorlatban, azaz mikor állnak rendelkezésre a gyakorlati feltételek az állatgyógyszerek elektronikus vény alapján történő kiszolgálására, egyelőre nem tudható – jegyzi meg a gazdasági portál.

Szombattól újra lehet libegőzni

Augusztus elsejétől újra normál nyitvatartási rend szerint közlekedik a Zugligeti Libegő, amely idén 50 éves. A szolgáltatás ugyan már május végén csökkentett nyitvatartási időben újraindult, szombattól – a páros hetek hétfőjén esedékes karbantartási napok kivételével – mindennap délelőtt tíz és este hét óra között működik majd, tájékoztatott korábban a BKV. Zrt.

Új korszak kezdődik a felsőoktatásban

Új felsőoktatási intézmény jön létre Szent István Egyetem néven augusztus 1-jén, a Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa és a Pannon Egyetem Georgikon Karának integrálódik. Az új universitas mintegy 15 ezer hallgatójával Közép-Európa egyik legnagyobb egyeteme lesz. A cél, hogy tíz éven belül Kelet-Közép Európa legjobb agrárképzését nyújtsák.

Továbbá összesen hat egyetem (Állatorvostudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Neumann János Egyetem, Soproni Egyetem és Széchenyi István Egyetem) alapítói és fenntartói jogai kerülnek vagyonkezelő alapítványokhoz szombattól. Palkovics László miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában korábban hangsúlyozta, az egyetemek önállósága a kormányzati szándék szerint az alapítványi kuratóriumi vezetéssel nőni fog.

Új vezetés az MTA élén

Freund Tamás augusztus 1-től hivatalosan a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, a neurobiológus a poszton a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja. Három alelnök, Lamm Vanda, Hudecz Ferenc és Kosztolányi György segíti munkáját. Ugyancsak szombattól lép hivatalába három évre az MTA új főtitkára, Kollár László Péter építőmérnök, főtitkárhelyettese, Erdei Anna immunológus is.

Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia kedden megválasztott elnöke világhírű neurobiológus és agykutató, ebbéli minőségében több alkalommal is az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége volt, és tájékoztatást adott a legfrissebb kutatási eredményekről. Kattintson a tartalmakért!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×