eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Fontos tudnivalók zsarolóvírus-támadás esetére

Az anyagi veszteség mellett adataink is veszélybe kerülhetnek, ha a rendszerünket egy zsarolóvírus támadja meg. Ebben az esetben mindenképp feljelentést kell tenni a rendőrségen – figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársa.

A zsarolóvírusok gyakorlatilag olyan rosszindulatú programok, amelyekkel a kiberbűnözők a felhasználók adatait – egy képet, egy névjegyzéket, vagy bármit, ami értékes lehet számunkra – titkosítják. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az érintett tartalmat kizárólag váltságdíj ellenében lehessen visszaállítani, magyarázta az InfoRádióban Bor Olivér sajtóreferens.

Egy zsarolóvírusnak rettentően nagy kárt okozhat,

és a számuk folyamatosan növekszik. Két motivációt lehet elkülöníteni: vannak célzottabb támadások, amikor konkrétan egy-egy szervezettől szeretnének nagyobb pénzösszeget kicsikarni, illetve adatokat megszerezni, és vannak a széles körben terjesztett zsarolóvírusok, amelyek jellemzően több embert érintenek, egyáltalán nem célzottak, és nem is kérnek esetükben váltságdíjul túl magas összeget. De ebben van pont a trükk – jegyezte meg a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársa –, mert az áldozat azt gondolhatja, „olcsón megússza”, de az anyagiakon túl adat- és információvesztéssel is szembenézhet, hiszen semmi sem garantálja, hogy a kiberbűnözők visszaszolgáltatják a váltságdíjért cserébe az adatokat.

Bor Olivér arra hívta fel a figyelmet, ha titkosították az adatainkat, és megtörtént az említett zsarolóvírus-támadást, amely egy e-mail formájában lesz tetten érhető,

a Nemzeti Kibervédelmi Intézet nem javasolja, hogy eleget tegyünk a váltságdíj kifizetésének,

mert a legtöbb példa azt mutatja, hogy nem adják vissza az adatokat a kiberbűnözők.

A szakember ezért azt tanácsolja, tegyünk inkább feljelentést a rendőrségen, illetve lehetőség van a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek is jelenteni az esetet, ugyanakkor

a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni.

Ennek érdekében, mint fogalmazott, „biztonságosan használjuk az internetet, és biztonságtudatosan barangoljunk az online közegben”. Óvakodjunk az adathalászattól, korlátozzuk minden olyan eszköznek a használatát, amely USB-n keresztül létesít kapcsolatot, szűrjük a böngésző forgalmát, korlátozzuk le a kódfuttatások lehetőségét, ahogyan fontos megszervezni a sebezhetőség és a frissítés kezelését, valamint a hálózati szegmentációt is – sorolta Bor Olivér.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×