INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

országgyűlés

haláleset

koncz ferenc

Baleset, betegség és gyilkosság tizedelte az Országgyűlést az elmúlt harminc évben

Baleset, betegség és gyilkosság tizedelte az Országgyűlést az elmúlt harminc évben

Vendégszerző

Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő július 10-i halálával 42-re emelkedett azon törvényhozási tagok száma, akik aktív parlamenti politikusként hunytak el 1990 óta. Közülük hatan közlekedési baleset, ketten vadász-szerencsétlenség, illetve gyilkosság következtében távoztak az élők sorából – derül ki abból az összeállításból, amelyet a rendszerváltás utáni magyar Országgyűlés történetét kutató politológus, Herczeg Sándor készített az Infostartnak.

Az első szabadon választott parlament tagjai közül a Komárom-Esztergom megyei Deák Sándor (SZDSZ) hunyt el leghamarabb – pontosan hét hónap képviselőséget követően, autóbalesetben vesztette életét, amikor 1990. december 2-án a havas úton megcsúszott gépkocsijával. A Parlament épületében lett rosszul a 90. évében járó Demény Pál (MSZP), akinek életét a gyors orvosi beavatkozás – köztük a szocialista Csehák Judité – sem tudta megmenteni 1991 januárjában.

Hamar távozott az MDF-es Csengey Dénes is. A rendszerváltás emblematikus alakja 38 évesen, 1991-ben halt meg, bő egy évre rá pedig a szocialista Nagy Attila hunyt el, aki a korszak egyik népszerű színésze volt. 1992. július 30. és szeptember 30. között az egyébként is belső csatározásokkal küzdő kisgazda frakció három tagja is elhunyt: Borz Miklós, Faddi József és Bélafi Antal. 1993 nyarán Sándorfi György (MDF) budapesti képviselő, majd decemberben a hosszú ideje betegeskedő Antall József miniszterelnök, az MDF elnöke hunyt el. Kéri Kálmán (MDF), az Országgyűlés korelnöke – vezérezredes, volt recski rab – 93 évesen, a záróülést követően halt meg.

A második parlamenti ciklus első halottja Péli Tamás (MSZP) festőművész volt, a 90-es évek közepe pedig bővelkedett a képviselőket sújtó tragédiákban. K. Csontos Miklóst, az FKgP pártügyészét egy családi konfliktus során egyik rokona gyilkolta meg 1996. december 27-én, míg Tóth Pál (MSZP) egy kerékpáros gázolás következményeibe halt bele 1997. augusztus 18-án. Az MSZP-frakció 10 napon belül két ízben is gyászolt, hiszen augusztus 8-án távozott az élők sorából Fehérgyarmat képviselője, Bakai Zoltán. A kereszténydemokratáktól korábban kilépett független kisgazda, a leginkább környezetvédelmi kérdésekben aktív Rott Nándor szintén 1997-ben hunyt el.

1999 májusában egy héten belül a Fidesz képviselőcsoportjának két tagja hunyt el: a siófoki Rajcsányi Péter és a székesfehérvári Gyuricza Béla, aki egyúttal a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is volt. Néhány hónap múlva, 1999 októberében az MDF-frakció gyászolta a 63 esztendős, fehérgyarmati Zilahi Józsefet. Ebben a ciklusban két honatya lett autóbaleset áldozata. Buza Attila (Fidesz) 2000. október 16-án az Ócsa felé vezető 5-ös főúton lesodródott az útról, majd egy fának csapódott, míg Vancsik Zoltán (MSZP) 2001. augusztus 17-én vesztette életét, amikor az M7-es autópályán egy kamion előzését követően nekiütközött az út szélén álló fának.

A kisgazdák párt- és frakciószakadásával szinte egy időben, 2001 januárjában halt meg István József református lelkész, aki több cikluson keresztül is kitartott Torgyán József pártelnök mellett. 2002-ben húsz napon belül hunyt el Rapcsák András (KDNP) hódmezővásárhelyi polgármester, Dögei Imre, az FKgP Jász-Nagykun-Szolnok megyei képviselője, valamint a szakszervezeti kötődésű Schalkhammer Antal (MSZP). 2003-ban, életének 93. esztendejében távozott a kereszténydemokraták „nagy öregje”, Varga László, bő egy évre rá pedig a korábbi államtitkár, az akkor Fidesz-frakcióban politizáló Isépy Tamás hunyt el. 2005 áprilisában betegség következtében hunyt el a Vas megyei Pusztai Gyula (MSZP). Ugyanebben a ciklusban, 2005. november 26-án, egy tragikus vadászbalesetben saját testvére lőtte le a szocialista Urbán Árpádot.

2006-ban a korábbi belügy- és tárca nélküli miniszter Horváth Balázs (Fidesz) még megnyerte veszprémi választókerületét, de a nyár elején elhunyt. Mandátumát unokaöccse, Horváth Zsolt vitte tovább. 2007 októberében Deák András, a KDNP budapesti, 2008 júniusában Szántó János, az MSZP Fejér megyei, míg 2009 februárjában Tasnádi Péter, az MSZP Baranya megyei képviselője hunyt el, utóbbi Pécs polgármestere is volt. A hónap végén halt meg a 80 éves Aszódi Pál (Fidesz), 2010 januárjában a kereszténydemokrata Kuzma László, néhány nappal később pedig a szocialista Paizs József. Az első ciklusban még a kisgazdákat erősítő Dragon Pál (MDF) a 2010-es választások két fordulója között, de még mandátumát birtokló honatyaként hunyt el.

2011. március 16-án a püspökladányi Arnóth Sándor (Fidesz) halt meg autóbalesetben, amikor egy késő estébe nyúló parlamenti ülésről utazott haza. A baleset oka az volt, hogy az M3-as autópályán, a Pest megyei Bagnál egy gépkocsi a forgalommal szemben hajtott fel a pályára, ahol összeütközött a politikus járművével. A szerencsétlenségben Arnóth sofőrje is életét vesztette. Az előző parlamenti ciklusban 2014-ben a szocialista Kiss Péter, 2015-ben a fideszes Lasztovicza Jenő , míg 2017-ben a kereszténydemokrata Rubovszky György hunyt el.

A 2018. május 8-án összeült, jelenleg is regnáló parlament tagjai közül még abban az évben, december 7-én halt meg az egyetlen kerekesszékes képviselő, a fideszes Hirt Ferenc. Koncz Ferenc (Fidesz) korábbi szerencsi polgármester július 10-én, pénteken délelőtt egy úton megforduló autónak ütközött motorjával a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen. A politikus életét az orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni, így halálával nyolcra emelkedett azon parlamenti képviselők száma, akik nem betegség következtében hunytak el.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018