eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: az erősödő Magyarország társakat keres a sikeres jövőhöz

Ezen a péntek reggelen is interjút adott a kormányfő a Kossuth rádióban. Beszélt a veszélyhelyzet megszűnését követő időszakról, az önkormányzatok jövőjéről, a V4-es együttműködésről és arról, hogy "most az egyszer muszáj elfogadni az uniós hiteltervet". A trianoni évforduló kapcsán hangsúlyozta: a 21. századot meg fogjuk nyerni.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt péntek reggel Orbán Viktor, a beszélgetés teljes terjedelmében itt hallgatható meg.

A veszélyhelyzet megszűnésének várható idejéről azt mondta, hogy a jog és a valóság elválik egymástól: a veszélyhelyzetet az Országgyűlés megszünteti, a rendkívüli jogrend véget ér, de a vírus itt marad, ezért járványügyi készültséget tartanak fenn.

  • tovább működik az operatív törzs, létrejött egy azonnali bevetési egység egy esetleges fertőzéshalmozódás esetére
  • tovább működik a kórházparancsnoki rendszer az őszi hullámra való felkészülésre
  • a tisztifőorvos jogkörét megerősítik

A miniszterelnök úgy vélte, a pandémiában nem csak a pénz számított. Nálunk gazdagabb országok is pórul jártak a koronavírus miatt, míg a viszonylag kisebb pénzű országok sikeresen védekeztek, amit az állampolgárok szabálykövetésével, a gyors kormányzati döntésekkel és az eltökélt orvosok, ápolók munkájával, ezek együttesével indokolt. "Az első csatát megnyertük a koronavírussal szemben" - tette hozzá.

Az idősekre vonatkozó és az idősotthonokkal kapcsolatos enyhítésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: csak óvatosan szabad előrelépni, nem szabad lerombolni az eddig elért eredményeket, sok életet mentettünk meg a rájuk vonatkozó korlátozó intézkedésekkel.

Amit az emberek védelmi szabályként elfogadnak, az működik, amit nem fogadnak el, az bármilyen hasznos is, nem fog működni. Az őszi járvány előtt egyetértési pontokat kell létrehozni - fejtette ki.

A gazdaság újraindítása, költségvetés

"Minden másnap kapok egy átfogó jelentést a munkaerőpiacról és a munkanélküliség kérdéséről, valamint arról, hogy a kormányzati intézkedések milyen hatékonysággal működnek. Az utóbbiakkal megmentett munkahelyek száma jóval egymillió fölött van. Szerintem ezek az eszközök működnek. A célunk világos: nem segélyt akarunk adni, hanem azt biztosítani, hogy mindenki hozzájuthasson a családja életének biztosításához szükséges pénzhez" – fejtette ki Orbán Viktor.

A gazdasági visszaesés utáni építkezésről elmondta:

ilyen szoros összefüggés a kormányzás és a gazdasági helyzet között még nem volt, mint a következő másfél évben lesz

– hangsúlyozta. Az állami gazdálkodás általában fontos, ám nem a legfontosabb része a gazdaságnak – de nem most. Most fordítva van, hiszen most egy gazdaságvédelmi időszakban vagyunk, ezt végrehajtani csak a kormány vezetésével lehet. "Ha jól csináljuk a következő másfél év kihívásait, akkor csodálatos eredményt fogunk elérni" – mondta, hozzátéve, hogy széles körű együttműködést kell kialakítani.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elhangzott: bizakodó abban, hogy több pénz áll majd rendelkezésre, de készülni kell a járvány második hullámára, valamint még senki sem tudja, hogy az első hullám mennyire vetette vissza a gazdaságokat. Megemlítette az OECD előrejelzését, aminél ő ugyan optimistább, de figyelembe veszi a jó szakemberekből álló szervezet véleményét.

A gazdasági hatások orvoslását nem tudjuk néhány hónap alatt végrehajtani, ezért a 2021-es év is gazdaságvédelmi év lesz, hangsúlyozta a kormányfő. A legfontosabb a pénz értelmes elköltése lesz, miután jön a második hullám, amire fel kell készülni.

A korábbi gazdasági válság sikeres kezeléséből látszik, mi vált be és mi nem, mondta Orbán Viktor. Állami munkahelyteremtés, képzés, segély helyett munka –

ezek jó és kipróbált eszközök, "ezért tudunk felelősséget vállalni a jövő évi költségvetésért".

A mostani intézkedéseket is a "mellettem működő gazdaságpolitikai agytröszt" állította össze (igaz, a felelősség a kormányfőé és a kormányé), és ők új eszközöket is javasoltak. Ilyen volt a hitelmoratórium, több mint 2000 milliárd forint maradt kint az embereknél, a lakosság és a vállalatok nagy része is igénybe vette. Ráadásul kifejezetten a kevés pénzzel rendelkező embereknek jelentett segítséget, akik az ország többségét jelentik. Ugyanakkor az ország egyharmada nem vette igénybe, ők rendelkeznek a további fizetéshez szükséges tartalékokkal –

"ez egy olyan érme, aminek mindkét oldalát nézve mosolyog az ember"

- mondta a kormányfő. Hozzátette a bankadóval kapcsolatban, hogy amióta a bankadót a gazdaság élénkítésére fordítottuk, azóta válsághelyzetben is van párbeszéd, "nem vita nélküli de van". Most is meg tudtunk egyezni, bár nem kedvelték a hitelmoratóriumot és a bankadót sem. "Ha van erős kormány, annak erős támogatottsága, akkor a világ nagytőkéseivel is megállapodásra lehet jutni" - emelte ki Orbán Viktor.

Az önkormányzatok és a költségvetés témájával kapcsolatban hangsúlyozta: muszáj részt venniük a védekezésben az önkormányzatoknak is, ahogy mindenki másnak is. A védekezés kulcsa ugyanis nem a pénz, hanem az összefogás. "Ha valaki elkezd kibújni a védekezésből és a kormányzat ezt megengedi, akkor mindenki ki akar bújni" - illusztrálta indokait Orbán Viktor. Hozzátette: jövőre az önkormányzatok több pénzből fognak gazdálkodni, és ha jól sikerülnek a gazdaságvédelmi intézkedések, akkor adóbevételből is több lesz, nemcsak az államnak, az önkormányzatnak is. A fejlesztések is segítségek az önkormányzatoknak, és ilyen fejlesztési programból is sok van.

V4-es együttműködés, uniós gazdaságélénkítő csomag

A V4-ek csütörtöki miniszterelnöki találkozójáról kifejtette: teljes egyetértésre sikerült jutnunk, az uniós javaslat nem feszítette szét az együttműködést.

Az európai gazdaság újraindítását célzó helyreállítási alap filozófiája teljesen ellentétes azzal, amit a magyar kormány vall, ugyanis szerintünk minden pénzért meg kell dolgozni, és azt előbb meg kell keresni és utána kell elkölteni – szögezte le Orbán Viktor. "Ha valaki jól áll és bízik a jövőben, és úgy dönt, hitelt vesz fel, azt tegye a maga kockázatára, másokat ne vonjon bele. Ezt tartjuk helyesnek az országok tekintetében is. Vagyis az, hogy ha felvesszük a hitelt, közösen vállalunk garanciát, így ha valaki nem fizet, akkor mi törlesztünk – ez ellentétes a mi gondolkodásunkkal" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: be kell ugyanakkor látnia, hogy valamit tenni kell, néhány ország nagyon rossz helyzetben van, nagyon magas az eladósodottsága, és ha a mostani visszaesés rájuk szakad, akkor nem biztos, hogy kibírják.

"Azt találták ki, hogy közösen vegyünk fel hitelt. Igyekszünk ennek a kockázatát csökkenteni, és a magyarok számára elfogadhatóvá tenni. Berzenkedek ellene, de most az egyszer el kell fogadnom" -

mondta a miniszterelnök. Muszáj ezt az eszközt alkalmazni, de nem lehet igazságtalanul és olyan szempontok alapján, amelyek csak bizonyos országok számára előnyös. Baleknak nem lehet minket nézni. A terv néhány pontját meg kell változtatni és erre a V4-ek tettek is javaslatot. Tisztességes és fair elosztást kell megalkotni, és akkor az intézkedés elfogadható lesz. "Utána pedig imádkozunk" - jegyezte meg.

Trianon és a jövő

A szlovák miniszterelnök, Igor Matovic Trianon kapcsán bocsánatot kért a szlovákiai magyaroktól. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy ami száz éve történt, az példátlan igazságtalanság, de semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni. "Nem a múltat kell megváltoztatni, nekünk a jövő az érdekes, mert azt viszont meg fogjuk nyerni,

a 21. századot meg fogjuk nyerni, egy emelkedő és győztes ország vagyunk, ahogy múlik az idő, ez egyre nyilvánvalóbb lesz.

Egy emelkedő Magyarországot egy emelkedő Közép-Európában képzelek el. Ezért a szlovák miniszterelnök megjegyzései közül azokat értékelem igazán, amit a jövőbeni együttműködésre vonatkoznak. Nem mondom, hogy a bocsánatkérést nem veszem észre, de az érdekel, hogy a szlovák és a magyar nép hogyan, milyen pontokon működik együtt, hogyan fogunk összefogni és közösen győzni" – fejtette ki a kormányfő.

"Mi vagyunk a Kárpát-medence legnépesebb országa ismét, demográfiában, katonai és tőkeerőben is erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz"

– zárta beszédét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×