eur:
393.04
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: pixabay

Önkormányzatok: szolidaritás és csőd közeli helyzet

Kevesebb lehet jövőre a önkormányzati fejlesztés a koronavírus-járvány, illetve a központi költségvetés önkormányzatokat érintő részei miatt - állították városvezetők az InfoRádióban. Másként látják azonban az okokat és a lehetőségeket az ellenzéki és a kormánypárti politikusok.

Érd ellenzéki polgármestere szerint akár elbocsátásokra és intézmény-összevonásokra is szükség lehet Pest megye legnagyobb településén a forráselvonások és a jövő évi központi költségvetés önkormányzatokat érintő részei miatt. Csőzik László a gépjárműadó elvonását és az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás kiterjesztését, vagyis az iparűzési adó meghatározott részének nagyobb elvonását említette.

"A 2,7 milliárdos iparűzési adóbevételünk egy részét e eszerint feltehetően el fogják vonni tőlünk, ami egy óriási megrázkódtatás" - jelentette ki Csőzik László. Érd korábbi fideszes vezetése 2015-ben megállapodást kötött a kormánnyal, hogy a költségvetésből kipótolják a város hiányzó forrásait. Tavaly ez a működési támogatás 700 millió volt.

"Ha ez idén nem érkezik meg, legalább ekkora összegben, akkor egész egyszerűen csőd közeli helyzetbe kerül a város"

- mondta a városvezető. Csőzik László szerint a folyamatosan csökkenő források miatt jövőre alig, vagy egyáltalán nem tudnak fejlesztéseket finanszírozni, az önkormányzat forrásait felemésztik a működési és fenntartási költségek.

"Ha nincs fejlesztés, akkor gyakorlatilag fölmerül a kérdés, hogy miért van önkormányzat. Akkor kicsit olyan az egész,

mintha a régi tanácsrendszer éledne újra, ahol meghosszabbított karja az államapparátusnak a helyhatóság"

- fogalmazott Csőzik László.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke nem látja ilyen borúsan a jövőt.

"Az önkormányzatok a most beterjesztett költségvetés kapcsán is élni fognak, élni is tudnak, de lehet, hogy a beruházásainkat és a fejlesztésünket másra kell fókuszálnunk"

- fogalmazott Kaposvár első embere. A polgármester szerint a fejlesztéseket uniós és nemzeti pályázatokkal meg lehet majd valósítani. Szita Károly szerint teljesen természetes, hogy a járvány elleni védekezésből és a gazdaság helyreállításához szükséges erőfeszítésekből az önkormányzatok is kiveszik részüket.

"Azoknak a nagyvárosoknak, amelyek amúgy is erősek voltak, és erősek most is, nekik az úgynevezett szolidaritási hozzájárulásból többet kell áldozniuk azért, hogy a szegényebb települések ebből a pénzből többet kapjanak azért, hogy működtetni tudják az adott települést. Mondok erre egy példát:

Magyarország leggazdagabb települése Budapest, nyilvánvaló, hogy a szolidaritási hozzájárulás tekintetében a legtöbbet a fővárosnak kell adóznia

- tette hozzá. Szita Károly azt mondta, a 2021-es központi költségvetés tervezetének önkormányzatokat érintő részeiről június 10-én tartanak egyeztetést a belügyminiszterrel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×