INFORÁDIÓ 
2020. október 23. péntek
Gyöngyi

gulyás gergely

kormányinfó

gazdaságvédelmi akcióterv

koronavírus

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatót tart Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel 2020. április 4-én. A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot - jelentette be Gulyás Gergely.

Új intézkedések: ingyenes felnőttképzés, álláshelyek a honvédségnél

Infostart

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter új gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a csütörtöki Kormányinfón. Megemelik a közmunkás-létszámkeretet és a vállalati beruházási segélycsomag keretösszegét is.

A kijárási korlátozások lehetséges alakulása és ennek feltételei mellett a gazdaság újraindításának friss részleteiről is beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón.

A kormány szerdai ülésén áttekintette a gazdaságvédelmi akcióterv helyzetét, "a támogatási programok elindultak,

a munkahelyvédelmi támogatás során háromezer vállalat 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát"

- ismertette a tárcavezető az Infostart megkeresésére válaszolva. Ez a szám egy hét alatt komoly eredmény, és azt mutatja, hogy a vállalkozások számítottak a támogatásokra és igénybe is veszik ezeket, cserébe garanciákat vállalnak arra, hogy a munkahelyeket megőrzik, és "ma ez a legfontosabb a magyar gazdaságban".

Elmondta azt is, hogy a vállalkozások számára az Európai Unió lehetővé tette

beruházásösztönző támogatások folyósítását 800 ezer eurós felső küszöbbel,

ezzel a lehetőséggel pedig a magyar állam él is.

"Ennek feltétele az is, hogy a vállalat legalább ugyanekkora értékben vállaljon plusz beruházást. Azt tudjuk mondani, hogy az 50 milliárd forintos keretet máris túljegyezték, tehát ennyit tudunk kifizetni, és a kormány dönteni fog ennek a keretnek a megemeléséről is" - tette hozzá.

Az akció egyébként munkahelyteremtést is céloz, ám a kormány - mint Gulyás Gergely ismertette - maga is beszáll a munkahelyteremtésbe, amint ez korábban ígéretként el is hangzott:

  • megemelik a közfoglalkoztatotti létszámot (jelenleg 83 ezren vannak a rendszerben; a jelenlegi keretek között vízügyi, rendészeti és más közszolgálati munkálatoknál van lehetőség arra, hogy "értelmes munkát" tudjanak adni)
  • átképzés, továbbképzés, felnőttoktatás indul állami finanszírozással
  • a Magyar Honvédség szerződéses állománya megemelkedik, ez a fiatalok részére lehetőség.

Az álláskeresési támogatás összege és időtartama - három hónap - nem változik.

További segítség a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban, hogy a bérleti jogviszonyokat a veszélyhelyzet fenntartásáig nem lehet felmondani az állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében.

A miniszter kifejezte a kormány segítő szándékát az önkormányzatok felé, ugyanakkor megerősítette: a veszélyben a terheket is közösen kell vállalni. A központi költségvetés veszteségei jóval nagyobbak, mint amit az önkormányzatoknak arányosan el kell szenvedniük. A kormány arra készül, hogy az év második felében mindent megtegyen, hogy a gazdaságot is újra tudják indítani, az a cél, ne kevesebb, hanem több beruházás legyen, ez szolgálja a települések fejlesztését is. Ezért azt tervezik, hogy

számos beruházással segítik majd a településeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018